Μητσοτάκης: Διαβεβαιώνω το αναπηρικό κίνημα ότι αυτή η προσπάθεια έχει διάρκεια και διασφαλισμένους πόρους

Στην επισήμανση ότι η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, αποτελεί πολιτική με διάρκεια και όχι “φωτοβολίδα’, προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, από τους υπουργούς Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης οι αλλαγές που προωθούνται είναι απολύτως αυτονόητες, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε μονίμως αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και αναφέρθηκε στην διευκόλυνση της πρόσβασης των αναπήρων στους δημόσιους χώρους και στην έγκαιρη διάγνωση παιδιών, τα οποία κινούνται στο φάσμα του αυτισμού.

Μέσω της ψηφιακής πύλης epan.gov.gr, οι πολίτες με αναπηρία υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας, μειώνονται οι επισκέψεις στα αρμόδια κέντρα, ενώ έχει καταργηθεί το παράβολο των 46€.

Επίσης, θα ενημερώνονται για όλες τις παροχές και τις προϋποθέσεις λήψης τους.

Παράλληλα, σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η πλατφόρμα για τους Προσωπικούς Βοηθούς ατόμων με αναπηρία.

Oι αιτήσεις, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ θα λειτουργεί helpdesk για την επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς, στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Προαπαιτούμενο είναι ποσοστό αναπηρίας του ωφελούμενου άνω του 67%, και ηλικία από 15 εώς 65 ετών.

Οι πρώτοι 1.000 ενδιαφερόμενοι (σε αυτή την φάση υλοποίησης) πρέπει να κατοικούν εντός της Περιφέρειας Αττικής .

Σταδιακά, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, με προοπτική το 2024 να καλύψει ολόκληρη την επικράτεια.

Επιπλέον, προωθείται η καθιέρωση της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα από τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ενώ θα ενισχυθεί το ειδικό σώμα ιατρών των ΚΕΠΑ με την συμμετοχή και ιδιωτών, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση του προσωπικού αλλά και των ειδικοτήτων.

Τέλος, μετά την μετεστέγαση των ΚΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, δρομολογείται η μεταφορά της αντίστοιχης υπηρεσίας της Αττικής σε νέες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.