Με διαδικαστικά ζητήματα συνεχίζεται η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη

Με διαδικαστικά ζητήματα συνεχίζεται η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Με την έναρξη της διαδικασίας οι δικαστές ομόφωνα έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελεως και αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος για να παραδοθούν στην Ελένη Τουλουπάκη,όπως ειχαν ζηττήσει έγγραφα που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του αρεοπαγότη , ο οποίος για λόγους υγείας δεν συμμετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Συγκεκριμένα σήμερα η υπεράσπιση της εισαγγελεως περιορίστηκε να υποβάλει αίτημα να της προσκομιστούν δύο έγγραφα: της αναρρωτικής άδειας του δικαστή τον περασμένο Ιούλιο που έγινε κλήρωση στη Βουλή και την επιστολή του ίδιου Αρεοπαγίτη προς τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία του εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον τους στην ακρόαση για την επιλογή νέου εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο.

Τελικώς το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση των εγγράφων “ελλείψει εννόμου συμφέροντος αφού δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα”.
“Δεν θα κατατεθεί ένσταση κακής σύνθεσης
για να μην θεωρηθεί ότι επιχειρείται παρακώλυση του δικαστηρίου.
Η κα Τουλουπάκη επιδιώκει να αθωωθεί επι της ουσιας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκ των υπερασπιστών της Ελένης Τουλουπάκη,Γιάννης Μαντζουράνης.

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα χορήγησης εγγράφων.
Η τοποθέτηση της ωστόσο για τη σύνθεση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης της κα Τουλουπάκη.

Εισαγγελεάς: Η νομιμότητα κλήρωσης εκφεύγει από από αρμοδιότητα δικαστηρίου.

Βασίλης Χειρδάρης (συνήγορος Ελ.Τουλουπάκη): Δηλαδή η Βουλή μπορεί να βάλει όποιους θέλει και να τους στείλει. Θα σας στείλει τον περιπτερά κι εσείς δεν θα το ελεγξετε; Οφείλει και αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο σας να ελέγξει τη νομιμότητα σας. Έχετε υποχρέωση να την ελέγξετε..

Γιαν.Μαντζουράνης (συνηγ.Ελ.ΤΤοουλουπάκη): Εαν θα υποβάλλουμε αίτημα είναι άλλο θεμα. Θελουμε πρωτίστως να αποδείξουμε σε σας και τους πολιτες όλες τις παρανομίες της προδικασίας όπου οι κατηγορουμενοι δεν ειχαν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις.

Ιπποκράτης Μυλωνάς (συνήγορος Δημ.Παπαγγελόπουλιυ): Δεν υποβάλουμε τώρα αίτημα για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου αλλά δεν παραιτούμαστε από κάθε δικαίωμα μας, είτε αργότερα εδώ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο .

Η δίκη συνεχίζεται με.την καταγγέλλουσα συνταξιούχου πλέον εισαγγελέά Γεωργία Τσατάνη να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο καταγγέλλει ότι παρενέβη στην έρευνα της για τα δάνεια της Μαρφίν κα τον Ανδρέα Βγενόπουλο.