Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Δεν αλλάζει, εκτός κι αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν είμαι κωλοτούμπας

«Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, απαντώντας στο ερώτημα αν σκέπτεται να προωθήσει άμεσα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε για το ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι κωλοτούμπας και πως  ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει λίγους μήνες πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως εκτίμησε δεν είναι εφικτό.

Αναλυτικότερα απαντώντας ο πρωθυπουργός ανέφερε:«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο ψηφισμένος νόμος δίνει το μπόνους και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37% – 38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν».

«Καταστροφικό σύστημα η απλή αναλογική»

Σε άλλη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα που οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις».

«Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής» συνέχισε και προειδοποίησε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα».

«Θεωρητικά μπορεί να συμβεί. Ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το 2ο κόμμα οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση αυτό. Και γι αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετική σημασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.