Επιστολές της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Μπορέλ -«Άμεση καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν»

Επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν οδηγιών του Νίκου Δένδια.

Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημειώνεται στις επιστολές, οι δηλώσεις είναι «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

«O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους, ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, και ζητεί την άμεση καταδίκη τους από όλη τη διεθνή κοινότητα.

«Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει», τονίζει ο Νίκος Δένδιας.