Δένδιας: Απαραίτητο οι γειτονικές μας χώρες να επικυρώσουν τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της γειτονιάς μας να επικυρώσουν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, με αφορμή την διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς το 2024, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

«Όταν πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη στη Χιλή, η Χιλή την επικύρωσε», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Μπορούμε λοιπόν να καλέσουμε όλους τους γείτονές μας να την επικυρώσουν; Θα έπρεπε και μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τη Διάσκεψη ως ευκαιρία να ζητήσει από τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να τηρούν τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο» και «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα η πρότασή σας να φιλοξενήσουμε το «2024 Our Ocean Conference», την οποία με χαρά αποδεχθήκαμε».

«Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ωκεανός ήταν ένας Τιτάνας, γιος του Ουρανού και της Γης. Και εξαιτίας αυτής της παράδοσης, πιστεύουμε ότι τα περισσότερα πράγματα προέρχονται από τον ωκεανό», ανέφερε.

«Στα αρχαία ελληνικά, “ωκεανός” σήμαινε “θάλασσα”, δεν είχε την ακριβή σημασία του σημερινού ωκεανού. Έτσι, τα πάντα προέρχονται από τη θάλασσα και γι’ αυτό πρέπει να την προστατεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κέρι, είχαν μια γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ για το κλίμα και την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σε αναγνώριση της στήριξης του προγόνου του Th. Lindall Winthrop στην ελληνική επανάσταση και ως ένδειξη της μακροχρόνιας ελληνο-αμερικανικής φιλίας, ο κ. Δένδιας προσέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα, αντίγραφο επιστολής του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η επιστολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, γραμμένη το 1828, απευθυνόταν στην Φιλελληνική Εταιρεία Νέας Υόρκης και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός.