Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές: «Παρών» ψηφίζει η ΝΔ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Τι δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ από το βήμα της Βουλής. Οι διευκρινίσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις τρεις υποθέσεις που θα διερευνήσει η υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή

Με «παρών» θα εκφραστεί η ψήφος της ΝΔ επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Διευκολύνει αλλά δεν αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα με βάση την τελευταία αναθεώρηση, στην αντιπολίτευση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση αλλά και θα εγγυηθεί τον μη ευτελισμό της διαδικασίας και δεν θα προτείνει και δεύτερη επιτροπή. Άρα εμείς θα ψηφίσουμε παρών, διευκολύνοντας τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Έρευνα για τρεις υποθέσεις

Πριν από λίγο με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές αφορά τρεις υποθέσεις: Την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις υποκλοπές – συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου και την παρακολούθηση των δημοσιογράφων.

Η εξεταστική επιτροπή ερευνά υποθέσεις και όχι περιόδους, υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης ασκώντας κριτική στη ΝΔ και σχολίασε επικριτικά τόσο τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν δύναται να γνωρίζει ο πρωθυπουργός ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ αλλά και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Κοινή λογική

Ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή έχουν κάτι να κρύψουν σημείωσε ο Χάρης Καστανίδης κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή αλλά και απόπειρα συσκότισης των υποθέσεων αυτών.

Εκτός των άλλων ο κ. Καστανίδης, αλλά και στη συνέχεια ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν εκ νέου το ερώτημα αν γίνονται παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων.

Δεν χωράει επιλεκτική ευαισθησία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ουσιαστικά χαιρέτισε την τοποθέτηση Καστανίδη και ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ καθώς η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει τόσο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη όσο και τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ αλλά και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και καλεί τα άλλα κόμματα να δεσμευτούν ότι η εξεταστική θα ερευνήσει όλες αυτές τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο κ. Καστανίδης πήρε σαφή και ξεκάθαρη θέση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι στο θέμα των υποκλοπών δεν χωράει επιλεκτική ευαισθησία.

Στηρίζει η αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου παρά το παρών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εξεταστική επιτροπή θα συσταθεί αφού απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι βουλευτών.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία.