Σκρέκας: Δεν θα αφήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παγώσουν - Θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε

Τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα νοικοκυριά απροστάτευτα και να κρυώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Συγκεκριμένα ο κ Σκρέκας, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην επερχόμενη ΔΕΘ και τις κινήσεις στήριξης των πολιτών, υπογράμμισε μιλώντας στο Mega:

 

«Οι ειδικοί φόροι στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Το ειδικό τέλος είναι κάτω από 2-3 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και το φυσικό άεριο τον χειμώνα που έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι όσο διαρκεί η κρίση εμείς θα στηρίζουμε, και το έχουμε αποδείξει εδώ και έναν χρόνο. Με συνέπεια στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, ούτε τον προηγούμενο χειμώνα, και πολύ περισσότερο αυτόν που έρχεται».

«Όταν ερχόμαστε στο θέμα της ενέργειας, τα πράγματα σοβαρεύουν και σοβαρεύουν και πολύ. Το θέμα της εξοικονόμησης πρέπει να μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από τις τιμές πριν 1,5 χρόνο. Αυτό επηρέασε τη χώρα μας από πολύ νωρίς, και η κυβέρνησή μας είχε προνοήσει με το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και να αξιοποιεί πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων όπως κάναμε όλο ο προηγούμενο 12μηνο, και να στηρίζει τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή κρίση», ανέφερε αρχικά.

«Έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα, ρυθμιστικές παρεμβάσεις, υποδομές και οικονομική στήριξη. Όταν λέω ρυθμιστική παρέμβαση εννοώ ότι, εδώ και 48 ημέρες έχουμε θέσει έναν μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έσοδα τα βάζουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και τα επιστρέφουμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Το Ιούλιο, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε ένα πακέτο στήριξης της τάξεως του 1.2 δις. ευρώ. Το ένα δις προήλθε από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά στα καύσιμα έχουμε εστιάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που χρησιμοποιούν το μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, κι τέλος με έναν τρόπο που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν βλέπουμε ότι συνεχίζει η κρίση, θα συνεχίσει και η στήριξη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω εάν θα υπάρχει Fuel pass 3, είναι κατι που το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αναμένεται να σημειώσει πάνω από 5% ανάπτυξη, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, και η Ελλάδα έχει ανάπτυξη».