Μητσοτάκης: Συμφέροντα εντός και εκτός μας υπονομεύουν - Δεν θα επιστρέψουμε πίσω

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

Η συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα».

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπε και η κ. Μετσόλα» συμπλήρωσε και συνέχισε «Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια
«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας
«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βεβαίως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία για αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

Επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο
Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, κορυφαίος διπλωμάτης θα χρειαστεί τη στήριξη όλων μας, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει ό,τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της εάν δεν καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε διαπιστώσει».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν την χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: ««Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…

Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην «Αυγή» μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης
παρά την τοξικότητα να υπάρξουν συγκλίσεις
Υποδέθηκα με αυτοκριτική όσα έγιναν με την νόμιμη επισύνδεση του κ.Ανδρουλάκη
Δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και να προχωρήσω στην αντικατάσταση προσώπων
δέχθηκα αμέσως η επιτροπή να έρθει στην ολομέλεια, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εξεταστική επιτροπή
κατέθεσα 4 δομές αλλαγών για την ΕΥΠ
Θα πρέπει να βελτιωθεί και όχι να βαλτώσει το ρόλοι της
η ΕΥΠ συνέβαλλε στο να αντιμετωπιστεί η μαζική εισβολή μεταναστών στον Εβρο
Ενα λάθος όμως αποκτά μεγάλες διαστάσεις, όμως δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο βραχίονας του κράτους
ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο μετρήσιμο σε εθνικό επίπεδο
πρέπει να γνωρίζουμε πως σε κάθε εποχή οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται σε μία λεπτή γραμμή
όπως ενημερώθηκα υπάρχουν περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά και η Δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει
Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι παρακολούθησης
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους που κ εσείς επικαλείστε ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων ενώ ήμουν υποψήφιος εν δυνάμει πρωθυπουργός. Και η σύζυγός μου και η κόρη μου

Και στο εξωτερικό πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη
Τέσσερις αλήθειες
πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ της σύγχυσης του pretador και της ΕΥΠ με την άδεια εισαγγελέα. Για τα πρώτα είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν στο κράτος και είναι ξεκάθαρο από την ΑΔΑΕ
Οσον αφορά τις νόμιμες παρακολουθήσεις λειτουργούν σε ευρύ φάσμα και λειτουργούν με ένα ειδικό πρωτόκολλο και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αφαίρεση τη 2η υπογραφή εισαγγελέα
Αλήθεια 2η. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία έγινε με την έγκριση εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη από εσάς. Ομως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό και αν και νόμιμη είναι μη αποδεκτή. Να επανέλθουμε στον 2ο εισαγγελέα, ο οποίος είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Καλώ τον κύριο Ανδρουλάκη να καταφύγει σε εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πραγματικά πιστεύει πως αυτή η επισύνδεση ήταν παράνομη
Δεν θα γίνουν φέιγ βαλάν τα αρχεία της Μυστικής Υπηρεσίας, όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Αν συμφωνείτε με την άποψη του κ.Βενιζέλου ότι κανένας βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε να το πείτε κύριε Τσίπρα, αλλά να θυμηθούμε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω της Βουλής και της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Αναβάθμιση του ρόλο της Εθνικής Ασφάλειας

Η αντιπολίτευση είναι απέναντι σε όλα. Καμία πρωτοτυπία

Η ζωή θα διαψεύσει ξανά το νέο σενάριο καταστροφολογίας
Στο θέμα Ανδρουλάκη η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και να λάβει μέτρα
Εγώ τόλμησα αμέσως να παραδεχθώ το λάθος και εσείς αν κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο
Πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης.
% πρώην συνεργάτες σας μίλησαν για παρακολουθήσεις
Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης
κ.Βαρουφάκη έχετε γράψει δεν ήταν χρυσή η περίοδος Ρουμπάτη, έχω γνώση πως το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εις βάρος της κυβέρνησής μας.
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κύριε Βαρουφάκη
Εσείς κ.Τσίπρα που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας
εσείς δεν ήσασταν ότι υπεκλάπησαν τα mail του προέδρου του ΣτΕ μία μέρα πριν εξεταστεί το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο νόμος που λέγατε ότι δεν θα βγει αντισυνταγματικός, μάλλον θέλατε να το σιγουρέψετε

Είναι ανέντιμο να λέτε πως εγώ έδωσα την εντολή

Για ΚΙΝΑΛ 2 φορές δημόσια κάλεσα τον κ.Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Εχει πει πως δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση, Εχει πει πως δεν θέλει να είμαι πρωθυπουργός ακόμα και αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Δικαίωμα του να επιλέγει τους φίλους του, αλλά τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος.
Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ και να μας πείτε εσείς κύριε Κατρίνη να μας πείτε αν ο κύριος Παπανδρέου έκανε καλά όταν έφερε στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ.
Φαίνεται πως η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας.

Τι σημαίνει η ανασύνταξη της 3ης Δημοκρατίας που γράψατε κύριε Τσίπρα;

Οφείλετε να εξηγήσετε το σχέδιό σας πώς θα προκύψουν αυτά που έχετε ήδη περιγράψει.
Μήπως ανεξάρτητες αρχές ελεγχόμενες από την κυρία Θάνου
Κατευθυνόμενα ΜΜΕ από το ινστιτούτο της Φλωρεντίας
Μία οικονομία με capital controls

Δεν έχει καμία σχέση αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτή τη δυστοπική εικόνα που παρουσιάζετε ότι έχει η χώρα σήμερα
Να πέσουν οι τόνοι. Το θέμα είναι και στα χέρια της Δικαιοσύνης και στη Βουλή.
Κάποια στιγμή να τραβήξουμε μία γραμμή στα όποια λάθη του παρελθόντος
Στον Εβρο μεθοδεύετε ένα νέο κύμα εισβολής αυτή τη φορά με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο
Είναι δυνατόν να μην έχουμε όλοι μαζί μία κοινή στάση. Να λένε κάποιοι πως Ελληνες άφησαν ένα μωρό να πεθαίνει και να το βαφτίζουν Μαρία, ανήμερα της Παναγίας. Οι ίδιοι οι μετανάστες είπαν πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν. Μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμο το θέμα αυτό.

Προστατεύουμε τους αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα.

Σταράτα λόγια. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές
Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ για να επηρεάσουν
Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Ελληνες δεν γυρνάνε πίσω. Ο λαός αποφασίζει
Θα ξαναζητήσετε σήμερα εκλογές. Σε αυτό το κλίμα αστάθειας ζητάτε να πάμε σε μία 2μηνη 3μηνη εκλογική περίοδο.
Εν μέσω αυτής της κρίσης
για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό
Θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι.
Δεν θα φυγομαχήσω