Επανέρχεται η "οξυθυμία" της τουρκικής ηγεσίας - Νέες βολές κατά της Ελλάδας

Κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας, όπως ο Χουλουσί Ακάρ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό τους την Ελλάδα

Σε ένα μπαράζ απειλών και προκλήσεων προχώρησε η Τουρκία τις τελευταίες ώρες, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της για το επόμενο διάστημα.

Κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας, όπως ο Χουλουσί Ακάρ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, με αφορμή το τουρκικό  γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα διαστρέβλωσε για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα διαδίδοντας fake news περί παρενόχλησης F-16 από ελληνικά μαχητικά.

Έντονη αντίδραση της Αθήνας

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης, με την πτήση τους να εντάσσεται στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα είχαν συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Εκείνη την ώρα όμως, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης σχεδίου πτήσης.

Η κίνηση αυτή, σήμανε συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη να σηκώνονται αμέσως από την Κρήτη, προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν –σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

«Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Απειλές Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  Χουλουσί Ακάρ, συνέχισε στην τακτική των προκλήσεων, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

«Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος» δήλωσε ειδικότερα ο Ακάρ. «Το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν συνεχίζει τις έρευνές του. Η φρεγάτα Γκεντίζ το συνοδεύει και διασφαλίζει την ασφάλειά του. Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος. Διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας τα δικά μας μέσα και δυνατότητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» απάντησε ο Τούρκος υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου.

 

Τσαβούσογλου εκτός ελέγχου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για μία ακόμη φορά τα έβαλε με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση της χώρα μας ανέντιμη σε ότι αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει αυτό το φάκελο του ψεύδους και να εγκαταλείψει τη μαύρη προπαγάνδα. Το να βγαίνει συνεχώς κατά της Τουρκίας παντού. Να κάνει λόμπιγκ για τα F-16. Αυτά που ξεκίνησε αμέσως μετά το γεύμα του προέδρου μας (με το Μητσοτάκη)».

Βέβαια, συνέχισε ο τούρκος υπουργός,  «εμείς γνωρίζουμε την ανέντιμη πολιτική της Ελλάδας. Είπαμε να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσά μας, έχουμε τις διερευνητικές επαφές… Μία μέρα μετά ο Μητσοτάκης κόλλησε κοροναϊό, ο πρόεδρός μας του τηλεφώνησε, ήμουν κι εγώ παρών. Ήταν ένα ειλικρινές τηλεφώνημα. Και περνάει μια εβδομάδα και άρχισε πάλι την προπαγάνδα κατά της Τουρκίας. Λένε ότι πρέπει (η Τουρκία) να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.

Στη Δυτική Θράκη υπάρχει καταπίεση και δεν εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και στα νησιά παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους. Τα κάνουν αυτά γιατί εμπιστεύονται την Ευρώπη, αλλά κι εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τέτοιες πολιτικές, πρέπει να μάθει την αξία της φιλίας της Τουρκίας. Αν συνεργαστούν, ποιο θα είναι το όφελός τους; Αν δεν το κάνουν, τι θα χάσουν; Αυτά πρέπει να τα υπολογίσουν καλά και να μην εμπιστεύονται τους άλλους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.