Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Δένδιας στη Μπέρμποκ - Ζήτησε να μην παραδώσει η Γερμανία τα υποβρύχια στην Τουρκία

«Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα  των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελληνική Κυβέρνηση», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», είπε ο Νίκος Δένδιας. Η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Υπενθύμισε πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου και εξήγησε ότι η παράδοση των υποβρυχίων από τη Γερμανία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας, σε αντιδιαστολή, ότι και Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

Αναλένα Μπέρμποκ: Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία –Είμαστε αλληλέγγυοι

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότιαλληλέγγυοι», δεσμεύτηκε.

Μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει βαθιά φιλία πολλών χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές», επισημαίνοντας ότι μία γερή συζήτηση βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, η οποία πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια.

Μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σωστή. «Έπρεπε να ακούμε περισσότερο την ελληνική πλευρά», δήλωσε.