Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Με ευρύτατη πλειοψηφία «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 

Υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών». ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφισε τα 20 από τα 34 άρθρα του νομοσχεδίου.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει από τον διχαστικό λόγο πριν γίνει -όπως είπε- μακελειό χυδαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα και ανακοίνωσε ότι στις προληπτικές εξετάσεις προστίθεται και ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

«Όπως ακριβώς και με τις μαστογραφίες οι γυναίκες θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα και θα έχουν εξετάσεις σε ιδιωτική και δημόσια δομή για δωρεάν εξετάσεις. Αυτό σημαίνει στην πράξη εθνικό σύστημα υγείας που αξιοποιεί κρατικές και ιδιωτικές δομές προς όφελος πολίτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παραπάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες, από 21 έως 65 ετών, θα μπορούν πια να κάνουν test Pap και test HPV-DNA. Και σε περίπτωση ευρημάτων, προφανώς, θα ακολουθεί και κολποσκόπηση και βιοψία. Ίδια ακριβώς λογική την οποία έχουμε υιοθετήσει και στην περίπτωση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Και εδώ, οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική δομή και οι γυναίκες που θα τις δικαιούνται θα ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα», είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα, στις δράσεις της κυβέρνησης, θυμίζοντας την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, τις νταντάδες γειτονίας και τις δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω των 50 ετών.

«Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια», είπε και συμπλήρωσε πως σε ότι αφορά στις δωρεάν μαστογραφίες έχουν ήδη ενημερωθεί με sms 100.000 γυναίκες για να κάνουν μαστογραφία και έχουν γίνει ήδη οι 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση, στην ουσία του ζυγίζεται η ευαισθησία όλων μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. «Ναι, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.