Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βυθιστεί σε πολιτική κρίση - Δυσκίνητες οι κυβερνητικές συνεργασίες

Για τις κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι σπανιότατα ευδοκιμούν και είναι «δυσκίνητες».

«Η απόφαση του πρωθυπουργού εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας, σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει πρωτοδοκίμαστους κλυδωνισμούς, όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, απαντώντας στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Και προσέθεσε πως η απλή αναλογική, «κατά τα ειωθότα, θα αφήσει τη χώρα για ικανό χρονικό διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση», την ώρα που ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος «στην εποχή που ζούμε, είναι απόλυτα συμπιεσμένος και κάθε αδράνεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο εξωγενών προκλήσεων, όπως αυτή που διανύουμε».

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει εσχάτως σε αρκετές παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η στήριξη για την ενέργεια θα συνεχιστεί»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, για την ενεργειακή κρίση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δυναμική διαδικασία αναζήτησης λύσεων και «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη «ότι τελικά θα έχει σύντομα στη διάθεσή της πρόσθετα εργαλεία και μέσα για το χειμώνα που έρχεται.

«Η στήριξη θα συνεχιστεί, όσο διαρκούν τα προβλήματα», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Δυσκίνητες οι κυβερνητικές συνεργασίες»

Όσο για τις κυβερνητικές συνεργασίες, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «σπανιότατα ευδοκιμούν και είναι δυσκίνητες».

«Σήμερα, εν μέσω ενός παγκόσμιου τυφώνα κρίσεων, δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές», όπως είπε.

Και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, «με απόλυτη υπευθυνότητα και ιστορική συναίσθηση, διεκδικεί καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους, όπως αυτοί θέλουν».

Η κυβέρνηση, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πρέπει να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο τακτικισμών και στρατηγικών, που υποτάσσουν το εθνικό συμφέρον στο κομματικό».