Σκρέκας: Εθνικό σχέδιο ενεργειακής επάρκειας με δύο άξονες, σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την αβεβαιότητα που υπάρχει για το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream και για το plan B στην ενεργειακή τροφοδότηση.

Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε, να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», τόνισε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας τόνισε, ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».

«Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση

Τις δύο πρώτες ημέρες ανακτήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ, από το νέο μηχανισμό που αποτελεί «τεράστια ελληνική παρέμβαση στην αγορά για πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Ανακτούμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα και τα οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε εξαίρεση και εφαρμόζει δικό της μηχανισμό.

«Από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή χρέωσης κάθε μήνα και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου αζημίως. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

Κερδίζει έδαφος το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία, θα κοστίσει πάρα πολύ στην Ευρωπαική οικονομία. Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε:

«Πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έγκαιρα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά», επισήμανε ο Κώστας Σκρέκας.