Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Σε μια κίνηση που εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο απέστειλε διάβημα προς το Βερολίνο.

Το διάβημα θεωρήθηκε αναγκαίο, καθώς η κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη ήταν “ανόητα αφελείς” και συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά και ήταν επομένως αναγκαίο η Αθήνα να αντιδράσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις βολές του κ. Σόιμπλε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στους κανόνες αστικής ευγένειας και επισήμανε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει θίξει κάποιον. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το ζήτημα, αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γερμανός ομόλογός του τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί».

Υποστήριξε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε με απαξιωτικά σχόλια στον κ. Σόιμπλε, δήλωσε ότι τρέφει “τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι όποτε τον βλέπει, μιλούν «ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο».

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε έναν διάλογο που είχε με τον Γερμανό Υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα “δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε”.