Τσίπρας: "Ξεχάσατε να πείτε τις λέξεις πληθωρισμός και ακρίβεια, κ. Μητσοτάκη" - "Αρκετά με τις διαρροές, μιλήστε ξεκάθαρα για τις εκλογές"

«Ακούγοντας σας να μιλάτε 46 λεπτά δεν είπατε τις λέξεις, «ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία, σκευωρία», ανέφερε ο Τσίπρας.

«H κοινοβουλευτική σας ομάδα σας χαιρέτησε θερμά. Το χρειαζόσασταν μετά τη χτεσινή σας εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο. Τουλάχιστον αυτή δεν σας γυρίσαν τη πλάτη, όπως έγινε χτες στο Στρασβούργο», ανέφερε ο  Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δίνοντας απαντήσεις σε όσα υποστήριξε στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

«Ακούγοντας σας να μιλάτε 46 λεπτά δεν είπατε τις λέξεις, «ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία, σκευωρία», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή είναι case study. «Πρέπει κάποιος να δει με την ομιλία σας. Μας είπατε πως ο νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Εσείς που δημιουργήσατε μία κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους. Μας είπατε κι άλλα κουλά. Αποφασίσατε να παρουσιαστείτε σαν φιλεργατικός. Ακούγοντας σας μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του Τζορτζ Όργουελ από το 1984, ότι «ο πόλεμος είναι ειρήνη», ανέφερε.

Να δώσετε απαντήσεις για τις εκλογές

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες.

«Δεν ξέρω αν ισχύει, ξέρω πως τις τελευταίες ημέρες «παίζετε» με τα πάντα, ακόμη και με το κρίσιμο θέμα των εκλογών . Έχει γίνει αντικείμενο ζητημάτων στο καζίνο του καθεστώτος σας. Σήμερα είναι μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί θεωρώ πως είστε ο πρώτος πρωθυπουργός στην αντιπολίτευσης που καταφέρνει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα κοινωνικής αστάθειας στον τόπο», είπε ο Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διπλωματική ήττα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για «Βατερλώ» με το βούλευμα για τη Novartis «και την προσπάθεια να λασπώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους» και για τρίτη ήττα «που βρεθήκατε απολογούμενος για την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Όσο και να ανατρέξετε στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ΙΧ» για την εξωτερική πολιτική με αφορμή τους χειρισμούς για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και τα γερμανικά άρματα μάχης που έγιναν γνωστά από τον Όλαφ Σολτς.

«Έχετε γίνει ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος που παραχωρεί δικαιώματα, του συμμάχου δηλαδή που δίνει χωρίς ανταλλάγματα 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, του συμμάχου που δίνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς χωρίς να εξασφαλίζει ότι θα παραχθεί ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Του συμμάχου που βλέπει την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, που παρακολουθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας».

Ο Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν  προλάβατε να προσγειωθείτε στην Αθήνα και ακούσαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει πως θαυπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός αεροσκαφών στην Τουρκία. Εμείς και ο ελληνικός λαός έχουμε κάθε λόγο να δηλώνουμε ανήσυχοι από αυτές τις ενέργειες».

Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με το TurkAegean

Αναφορικά με την καμπάνια της Τουρκίας με το όνομαTurkaegean, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πραγματικά θέλει κόπο κάποιος να καταφέρει, αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Βρίσκεται το αίτημα 6 μήνες στο συρτάρι και δεν υπήρξε ένα μέλος της κυβέρνησης να το σταματήσει. Πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, αλλά για διαχειριστική ανικανότητά», διευκρίνισε.

Απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι

«Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω την επιζήμια εθνική στρατηγική και να λάβω την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Τονίζω όμως ότι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απέναντι σε κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα είμαστε ενωμένοι».

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Novartis ερωτώντας τον πρωθυπουργό αν θα ζητήσει συγγνώμη από όλους όσους αποκάλεσε συμμορίτες και ελευθεροδολοφόνους. «Ηγηθήκατε μιας απίστευτης προσπάθειας όχι για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά και να κατηγορήσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψή του. Προκαταλάβετε την κρίση της δικαιοσύνης και απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία και καμία συμμορία. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε; Εγώ ένα έχω να δηλώσω: Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η προσπάθεια σας να κουκουλώστε το θέμα και τα ερωτήματα του σκανδάλου: ποιοι ωφελήθηκαν; Ποιοι διακίνησαν τα τεράστια αυτά ποσά;»

«Δεσμεύομαι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώστε ότι εμείς, πείτε στον κ. Σαμαρά, ότι θα το πάμε μέχρι τέλος το ζήτημα αυτό. Τίποτα δεν θα μεινει στο σκοτάδι. Η διαφθορά δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής τάξεως αλλά και κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ακρίβεια στο ρεύμα έχει τη σφραγίδα σας

Η ακρίβεια στο ρεύμα έχει τη σφραγίδα σας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν πια για να καλυφθεί το κόστος ζωής. Περισσότερο από 4 στα 10 δηλώνουν πως το μηνιαίο εισόδημα δεν αρκεί για να βγει ο μήνας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται. Υπάρχει η μεγαλύτερη στεγαστική κρίση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να έχετε μία εικόνα, η αμέσως χειρότερη χώρα από εμάς είναι η Βουλγαρία».

Σχετικά με την αναδρομή του πρωθυπουργού στο 2015 και τα capital controls, ο Τσίπρας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επιμένει να προπαγανδίζει σχετικά με το 2015.

Κοιμάστε ήσυχοι διότι τρώτε από τα έτοιμα 3 χρόνια

«Φαίνεται πως δεν έχετε να πείτε κάτι άλλο πειστικότερο. Ωστόσο εσείς δεν είστε που παραδώσατε με έλλειμα 15%, εσείς δεν αφήσατε την Ελλάδα με άδεια ταμεία το 2014; Εσείς δεν καταργήσετε την 13η και 14η σύνταξη, που υποβάλλατε τον ντροπιαστικό για τους νέους; Που ξεχαρβαλώσατε το ΕΣΥ, που καταστρέψατε το 25% του εθνικού πλούτου του ΑΕΠ και το 37% των διαθέσιμων εισοδημάτων; Τώρα ζητάτε και τα ρέστα. Κύρια Βούλτεψη, να σας τα δώσουμε τα ρέστα», τόνισε προσθέτοντας πως «το 2019 παραδώσαμε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος. Έχουμε καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Και το χρέος κλειδωμένο σε χαμηλά επιτόκια. Αυτό σας αφήσαμε και δεν ντρέπεστε, κοιμάστε ήσυχοι διότι τρώτε από τα έτοιμα 3 χρόνια».

Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο

H κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Τσίπρας.

«Το δίλλημα της κάλπης, όποτε κι αν τις στήσετε, είναι ένα: Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», ανέφερε ζητώντας τέλος στα παιχνίδια εντυπώσεων και ένα καθαρό τοπίο με το μίνιμουμ της συνεννόησής.

Η δευτερολογία Τσίπρα: Να μειώσετε τώρα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης

 

«Είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας Ποιος σας πιστεύει; Κανείς. Ούτε οι βουλευτές σας. Αν είναι έτσι γιατί ανακοινώνετε κάθε δεύτερη ημέρα υποψηφίους; Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική αστάθεια την κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν με την Συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να πλειοδοτήσει στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου να γίνει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα στην πρωτολογία μου λιγότερο με τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Θα προσπαθήσω να το κάνω στην δευτερολογία μου

Να ξεκινήσω με το θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας τους συνταξιούχους τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά όταν μιλούσατε για ψίχουλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικά μερίσματα και δίναμε την μόνιμη 13η σύνταξη.

Τους εξαπατήσατε και τώρα όταν ο Πέτσας τους καλούσε να μην προσφύγουν για όσα κόψατε εσείς . Και αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά παραβιάζοντας την απόφαση ΣτΕ και τους εξαπατάτε και τώρα δίνοντας υποσχέσεις. Λέτε ότι από 1.1.2013 θα έχουν κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την συγκεκριμένη εισφορά; Συνταξιούχοι από 12 εώς 20 χιλ ευρώ και η εισφορά είναι μόλις 2,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ από την εξαγγελία σας δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν

Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12 χιλ ευρώ αυτοί θα πάρουν μηδέν απ την εξαγγελία σας. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις. Όμως αυξήσεις θα δουν από ερχόμενο τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι και όχι 1,2 εκατ συνταξιούχοι. Όσοι θα ωφεληθούν θα δουν ελάχιστες αυξήσεις 4% όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%.

Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει από 1η Αυγούστου και όχι από 1.1.2023» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης λέγοντας: «Δεν σας άκουσα να μιλήσετε για το κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα; Μιλήσατε για κοινωνική πολιτική και δεν είπατε μια κουβέντα. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Πάνω του 50% του εισοδήματος καταβάλλεται για έξοδα στέγασης. Και εσείς οι άριστοι όταν σας το επισήμαναν αυτό το πρόβλημα από την ΕΕ σχεδιάσατε πρόγραμμα 1,3 εκατ ευρώ. Φοβερό. Τι προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο της Πορτογαλίας; Προβλέπει 1,7 δις ευρώ και της Ισπανίας 1 δις ευρώ. Εσάς δεν σας νοιάζει. Σας νοιάζει το airbnb. Για εμάς το ζήτημα αυτό είναι προτεραιότητα. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλα ή μικρότερα τραστ και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κοροϊδία» και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τι θα μπει στο Δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη των εταιρειών;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «η έγνοια σας είναι μην τυχόν και πέσει η τιμή μετοχή της ΔΕΗ και χάσουν τα μερίσματα οι εκλεκτοί σας και δίνετε 300 εκατ ευρώ για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα νησία από τους καταναλωτές. Για να μην χάσουν τα golden boys που πληρώνονται με 1000 ευρώ την ημέρα ενώ οι βουλευτές με 5000 το μήνα».

«Κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο» είπε σε άλλο σημείο επαναφέροντας τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα των εκλογών αλλά και τις προοπτικής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή το ΜεΡΑ25.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η εκλογολογία άνοιξε με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου για να προσθέσει «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Θα αξιοποιήσουμε την νίκη που θα μας δώσει ο λαός για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εμείς – για να δώσω απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και στις άλλες δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο – δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην ΝΔ γιατί η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί ανήκεστος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αρκεί να πράξουν το αυτονόητο την Δευτέρα μετά τις εκλογές. Οσοι διακηρύσσουν ότι θέλουν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συνεργασία με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να έχουν κάποια συνέπεια τα λόγια και οι προτάσεις τους. Περιμένω τις τοποθετήσεις τους»