Επίσημο αίτημα της Eλλάδας στις ΗΠΑ για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35

Πριν από λίγη ώρα υπεγράφη το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ’ όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ.

Στόχος είναι το ελληνικό αίτημα να φτάσει στις αμερικανικές αρχές πριν από τις 18 Ιουλίου, όταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε πρόσφατα και τηλεφωνική συνομιλία, και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ως τομείς προτεραιότητας τέθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός.