Υπαινιγμοί Μητσοτάκη από τη Μαδρίτη: "Ξεπεράστηκε ο καιροσκοπισμός" - "Όχι άλλες εντάσεις" - "Προέχει το καλό της συμμαχίας"

«Ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την άρση του βέτο της Τουρκίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Ισπανία λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των αρχηγών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Kαρφιά Μητσοτάκη για Τουρκία από την Ισπανία, πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης και την άρση του βέτο της Τουρκίας, είπε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είμαστε μέλη της Συμμαχίας από το 1952 προσθέτοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα «σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».