Έχουν δρομολογηθεί 5 προγράμματα επιδοτήσεων για την ανάσχεση της ακρίβειας - Τι περιλαμβάνουν

Σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην ανάσχεση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 5 προγράμματα επιδοτήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς πρόκειται για τα εξής προγράμματα – μέτρα στήριξης:

Το «Power Pass» για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος
Το «Fuel Pass 2» για την επέκταση της κάρτας καυσίμωνγια τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλαιών  ηλεκτρικών συσκευών.
Την επιδότηση στο diesel
Τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

1) Το «Power Pass»
Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η πλατφόρμα Power Pass για την αναδρομική επιδότηση λογαριασμών ρεύματος. Η πλατφόρμα είναι ανοικτή, θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου και μπορείτε να τη βρείτε στον σύνδεσμο https://vouchers.gov.gr/powerpass

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση αφορά τις αυξήσεις που «φούσκωσαν» τους λογαριασμούς από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και την 31η Μαΐου του 2022.
Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτές επιδοτήσεις του κράτους και πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους.

Τα ποσά της επιδότησης αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Δικαιούχος του Power Pass είναι κάθε πολίτης που:

είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,
διαθέτει ΑΦΜ ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και
επιβαρύνθηκε με συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 30 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις. Σε αυτή τη φάση γίνονται δεκτές αιτήσεις με λήγοντα του ΑΦΜ από 1 έως και 6.

2) Το «Fuel Pass 2»

Χορηγείται κατά τον μήνα Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Επιλέξιμα (δικαιούχοι) είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.
• Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
• Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
• Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
• Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
• Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
• Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ (85 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
• Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική και 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.
• Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

3) «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ειδικότερα:

• 21/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
• 22/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
• 23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
• 24/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
• 25/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Η προθεσμία

Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.
4) Η επιδότηση στο diesel

Επεκτείνεται η επιδότηση πετρελαίου Κίνησης (Diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες.

Εντός Αυγούστου 2022 επιστρέφεται ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο
επάγγελμα αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1 ο εξάμηνο του 2022.
Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και
με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη
λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της επιστροφής για το έτος 2022 εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

5) Τι ισχύει με τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

Για τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα που ήδη «τρέχει», και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις Ιουνίου (από 01/06/2022 – 30/06/2022): , ισχύουν τα εξής:

Οικιακά Τιμολόγια
Για τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου:

0,185€/kWh για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης
0,140€/kWh για μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh
0,100€/kWh για μηνιαία κατανάλωση >300kWh
Για τις παροχές μη κύριας κατοικίας

0,100€/kWh ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης
Για πελάτες ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

0,195€/kWh χωρίς όριο κατανάλωσης και χωρίς κριτήριο 1ης κατοικίας
Για πελάτες ενταγμένους σε Τιμολόγια Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ)

0,195€/kWh χωρίς όριο κατανάλωσης και χωρίς κριτήριο 1ης κατοικίας
ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά) Τιμολόγια
0,100€/kWh για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση) και χωρίς όριο κατανάλωσης.
επιπρόσθετη επιδότηση 0,050€/kWh ειδικά για τιμολόγια με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος. Συνολικά θα επιδοτούνται με 0,150€/kWh.
Μπορείς να δεις εδώ τι ισχύει αναλυτικά για την κρατική επιδότηση στα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση Ιουνίου 2022.

Διευκρινίσεις

Οι αναθεωρημένες επιδοτήσεις εφαρμόζονται στους λογαριασμούς ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικούς ανά περίπτωση) που εκδίδονται από 01/11/2021 και εφεξής.
Σημειώνεται ότι θα εφαρμοστεί:

αναδρομική πίστωση σε περίπτωση που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός χωρίς εφαρμογή επιδότησης (αφορά έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού πριν την 01/10/21).
αναδρομική «διόρθωση», όπου χρειάζεται, βάσει των αναθεωρημένων επιδοτήσεων που αναφέρονται παραπάνω.
Το ακριβές ποσό της επιδότησης θα εμφανίζεται ως διακριτή πίστωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων, με τίτλο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» και θα εκφράζεται ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης (π.χ. 300kWh x 0,03€/kWh = 9€).