Άνοιξε το παιχνίδι των πρόωρων εκλογών -Υποψήφιοι και νέα ονόματα στη ΝΔ, ποιοι μένουν εκτός

Σταδιακά, άλλωστε, ολοκληρώνεται το παζλ των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων και όσοι έχουν επιφορτιστεί την ευθύνη κατάρτισής του δηλώνουν ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τα παραδώσουν στον κ. Μητσοτάκη για την τελική έγκριση.

Το προεκλογικό κλίμα συντηρείται και από τις ανακοινώσεις των περιφερειών όπου θα είναι υποψήφιοι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, με λίγα ονόματα να μην έχουν ακόμα βγάλει την εθιμοτυπική φωτογραφία με τον πρωθυπουργό.

Τι θα γίνει στο Επικρατείας

Σε αυτούς ανήκει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης όλο το προηγούμενο διάστημα «έτρεχε» στην Α’ Αθήνας, όπου θα έμπαινε στη μάχη του σταυρού. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται ότι έχει «παγώσει», καθώς προκρίνεται η παραμονή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να συμβολίσει το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης και να τονίσει τον κεντρώο χώρο, στον οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο Επικρατείας συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει και ο Θοδωρής Σκυλακάκης, παρά τα σενάρια για κάθοδο στην Α’ Αθήνας ή την Αχαΐα. Εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας προτάθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει βουλευτής Χανίων και να είναι εκ νέου υποψήφια σε αυτή την περιφέρεια.

Οι υποψήφιοι των Αθηνών

Στην Α’ Αθήνας θα είναι κανονικά υποψήφια η Φωτεινή Πιπιλή, παρά τα όσα διαδίδονταν το προηγούμενο διάστημα.

Εκτός ψηφοδελτίων, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται να μένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, γεγονός που πιστοποιεί και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά της Δόμνας Μιχαηλίδου, περιφέρεια για την οποία προοριζόταν ο υπουργός Επικρατείας. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν επιθυμεί να πολιτευθεί και θα έχει εξωκοινοβουλευτικό ρόλο. Τον ίδιο δρόμο φέρεται να επιλέγει και ο Άκης Σκέρτσος, που επίσης δεν θέλει να πολιτευθεί, ενώ τον σταυρό δεν θα διεκδικήσει τελικά και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναμένεται να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο και να μη διεκδικήσει την είσοδό της στην ελληνική Βουλή.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που δεν επιβεβαιώνει την κάθοδό του, αλλά όλοι ποντάρουν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Εκεί που θα γίνει μια πραγματική μάχη για τον σταυρό, όχι μόνο για την εκλογή αλλά και το πλασάρισμα των υποψηφίων. Αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο Νίκος Δένδιας. Τη δεύτερη θέση είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2019 ο Κώστας Κυρανάκης και ακολουθούσαν ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Καλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης.