Μητσοτάκης: Έως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

Σαφές μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

«Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» .

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό, δήλωσε ακόμη στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε ΕΔΩ την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες