Οργή Παναγιωτόπουλου για τις διαρροές: Ελβετικό τυρί τα επιτελεία - Οι αξιωματικοί να μιλάνε λιγότερο

Τη νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνει η έκκληση του ΥΕΘΑ στη Βουλή να σταματήσουν να διαρρέουν πληροφορίες από τους Αξιωματικούς προς τοπικούς παράγοντες στα νησιά του Αιγαίου για τη διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων με αφορμή τη συζήτηση για την ανταλλαγή των BMP-1 με τα γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου  Marder

Τον έντονο εκνευρισμό για διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Βουλή τονίζοντας πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων καθώς όπως είπε το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί».

«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την απόφασή του να μην αποκαλύψει σε δημόσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ως εθνικά απόρρητα σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο. «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ως αμυντική βοήθεια τίποτε που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της χώρας και των νησιών. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανταλλαγή των παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων θα γίνει μετά την επιθεώρηση των πιο σύγχρονων που προσφέρει η Γερμανία και εφόσον εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη αντικατάσταση.

Αναφορικά δε με το αν θα αποσταλεί και νέο υλικό στην Ουκρανία είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει leopard, S300, αντιαρματικά και αντιπλοϊκά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά και οτιδήποτε άλλο που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εθνική ασφάλεια.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης, επεξεργάζεται την σημαντική ενίσχυση μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης και προχωρά στην σταδιακή ανάπτυξη δυνάμεων – σε αμυντική διάταξη – σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (όπως η Βουλγαρία) καθώς όπως επισήμανε «υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων συμμάχων από την Ρωσία».

Αναφορικά με την ανταλλαγή 100 παλαιών τεθωρακισμένων που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με αντίστοιχο αριθμό πιο σύγχρονων γερμανικών επανέλαβε ότι υπάρχει επι της αρχής συμφωνία ωστόσο πρέπει να συμφωνηθούν περαιτέρω κρίσιμες λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρονισμό της ανταλλαγής και την κατάσταση των νέων οχημάτων.

Αναφορικά με την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε αρχικά τα μέλη της επιτροπής για τα ουκρανικά αιτήματα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η αμυντική βοήθεια που αιτήθηκε η Ουκρανία περιλαμβάνει:

– Συνολικά πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους. Πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλ και πυρομαχικά και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών. Δεν έχουμε δώσει πυροβόλα και εκτοξευτές

– Τεθωρακισμένα και άρματα μάχης μεταφοράς στρατιωτών. Ανταλλακτικά για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής.

– Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

– Ραντάρ

– Συστοιχίες βλημάτων , βλήματα για υπεράσπιση ακτών πλησίον Οδησσού. Και εδώ δεν έχουμε δώσει τίποτα απ αυτά».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι συνολικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αποστολή αμυντικού υλικού περιλαμβάνει πακέτα αξίας 2 δις ευρώ. «Όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται. Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ. Δεν θα αποζημιωθούμε για τα κατασχεμένα καλάσνικοφ».

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που απέστειλε η Ελλάδα προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αποτελούν κρίσιμο εξοπλισμό.

«Τα αποθέματα δημιουργήθηκαν είτε από αναβάθμιση συστημάτων ή αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αποθηκευμένα πυρομαχικά. Μέρος των αποθεμάτων χωρίς να διακινδυνεύεται η επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πήγαν ως ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά μιλάμε για πυρομαχικά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Γερμανία για αντικατάσταση οχημάτων μάχης με πιο σύγχρονα γερμανικά. Επι της αρχής συμφωνήθηκε η ανταλλαγή μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου. Τα τεθωρακισμένα θα αποσταλούν αφού αντικατασταθούν από γερμανικά. Οι αρχηγοί θα απαντήσουν γιατί εγκρίθηκε η αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών με πιο σύγχρονα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει «ο στρατός διαθέτει 185 τεθωρακισμένα BΜP 1 . Ειχαμε παραλάβει από ανατολικογερμανικό στρατό περίπου 500 και παραχωρήθηκαν σε Αίγυπτο – κάποια δωρεάν. Η τιμή πώλησης ήταν τότε στα 35 χιλ ευρώ το τεμάχιο. Κρατήσαμε 185. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε είναι εκείνα που δεν διαθέτουν πυροβόλο. Το που βρίσκονται δεν είναι να το πούμε τώρα. Για τα BΜP1 είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών. Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. Δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα οχήματα. Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας αλλά θέλουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα γερμανικά. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ταυτόχρονη παροχή πυρομαχικών . Απομένουν και κάποια τεχνικά και οικονομικά θέματα» είπε.

«Αδικεί την προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο για την θωράκιση των ΕΔ να μας λέτε ότι πάμε να απογυμνώσουμε τα νησιά και την άμυνά μας. Αν είναι δυνατόν. Αυτή την εικόνα σας δίνουν οι ενέργειές μας; Θα διώξουμε μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και ξαφνικά θα είναι γυμνά τα νησία αυτό λένε κάποιοι ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα» ανέφερε ο Υπουργός για να προσθέσει «το υλικό που αποστείλαμε δεν αποτελούσε κρίσιμο υλικό για τις ΕΔ. Δεν επηρεάζεται η στάθμη αποθεμάτων. Πρόκειται πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε αποθήκες 3ης διαλογής. Έχουμε μεγάλα αποθέματα κάποια από αυτά διαθέτουμε για βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές. Είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε»