Πρελούδιο της εκλογικής περιόδου η χθεσινή μέρα - Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίψη τους στο Αιγαίο

Η χθεσινή μέρα έμοιαζε με πρελούδιο της προεκλογικής περιόδου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν πυρά σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων.

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε στα Δωδεκάνησα, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πιο βόρεια, στην Λέσβο. Περιοδείες που είχαν οργανωθεί στα πρότυπα μιας εν εξελίξει εκλογικής αναμέτρησης. Αγκαλιές από κατοίκους, σέλφι στα στενά των νησιών, εξαγγελίες, αλλά και, πυρά εκατέρωθεν.

Είναι φανερό ότι έχουμε εισέλθει σε εκλογική τροχιά. Το τέμπο και την γραμμή του τερματισμού θα την ορίσει ο πρωθυπουργός και από την απόφαση του θα κριθεί αν θα είναι αγώνας αντοχής ή μαραθώνιος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023, όμως, επειδή ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν προαναγγέλλεται, το αντίθετο, ουδείς στο πολιτικό σύστημα βάζει το χέρι του στην φωτιά για την ημερομηνία των εκλογών.

Είναι δεδομένο όμως ότι στην κούρσα που ξεκίνησε πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι δύο αρχηγοί που βγαίνουν μπροστά με περιοδείες όλο το καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται πολιτικά θερμό. Η κυβέρνηση έχει τον αέρα της μεγάλης δημοσκοπικής διαφοράς και ο κ. Τσίπρας να είναι αναγκασμένος να κυνηγά, όμως η απλή αναλογική κρύβει παγίδες και ο πήχης για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι ψηλά. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να τον περάσουν. Το διεθνές περιβάλλον και η κρίση του πολέμου με τις εισαγόμενες συνέπειες βάζει διαρκώς εμπόδια στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας την τριετία που προηγήθηκε και το έργο που έγινε για να πείσει το κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου του.

Η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο

Ήδη, η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπά κόκκινο και στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα αυτή η σύγκρουση θα κορυφωθεί. Η αντίδραση που έχει εκδηλωθεί απέναντι στις φωνές της αντιπολίτευσης είναι σε δύο άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απαντά άμεσα και με θεσμικό λόγο στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, με το κυβερνητικό επιτελείο να μην αφήνει τίποτα…να πέσει κάτω. Ο δεύτερος αφορά το κόμμα, το οποίο έχει αναλάβει να απαντά με σκληρό τρόπο στην Κουμουνδούρου και είτε με ανακοινώσεις είτε με βίντεο στα social media να θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που βγαίνει μπροστά στην κοινωνία και με τις περιοδείες και τις επαφές με τους πολίτες δίνει πρώτος το παράδειγμα για την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου. Το πρόγραμμα του το επόμενο διάστημα είναι εστιασμένο σε επισκέψεις σε πολλές περιοχές της χώρας και θα συνδυάζεται με συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε κάθε μία από αυτές. Επόμενος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Μεσσηνία.