Δημοσκόπηση Alco: Μικρή άνοδο για τη ΝΔ στο 31,1% - Στο 8,5% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλο "άχθος" η ακρίβεια

Τα ευρήματα της μέτρησης παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open – Σκεπτική και μοιρασμένη η κοινή γνώμη για την οφελιμότητα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ – Ανησυχία για την ακρίβεια αλλά η πλειοψηφία πιστεύει πως με ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χειρότερα τα πράγματα

Θετικά φαίνεται πως αποτιμήθηκε από τους πολίτες η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open οι πολίτες θωρούν ότι βοήθησε αρκετά στην ασφάλεια της χώρας μας. Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση αποτυπώνει την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 8.5 μονάδες ενώ τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μικρή απώλεια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Η δημοσκόπησε πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 28 Μαϊου 2022 από την ALCO και μεταδόθηκε τη Δευτέρα 30/05/2022.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco:

 

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη σε ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Alco_01

Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Alco_02-

Ανησυχία για την ακρίβεια και δυσπιστία για τα μέτρα

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Alco_03

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης οι πολίτες σε ποσοστό 68% εκτιμούν παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί και μόλις το 11% ότι δεν υπάρχουν.  Όσον αφορά τον ρόλο που θα παίξει η ακρίβεια στην επιλογή κόμματος το 27% απαντά πολύ μεγάλο, το 33% μεγάλο, το 16% μικρό και το 15% πολύ μικρό.

Alco_04

 

Alco_05
Alco_06
Alco_07

 

Πολιτικοί αρχηγοί

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Alco_08-

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Alco_09

Πρόθεση ψήφου

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Alco_10
Alco_10a