Ο Πρωθυπουργός σταματάει τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού - Ο ορίζοντας της κάλπης

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που είχε γίνει με την πλήρη του σύνθεση και από κοντά ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 – Σε κλίμα εκλογικής προετοιμασίας βρίσκονται οι υπουργοί – Ο πρωθυπουργός «κόβει» την κουβέντα για εκλογές και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μια ιδιαιτερότητα: θα είναι το πρώτο που θα γίνει με τη συμμετοχή των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών δια ζώσης και όχι μέσω Zoom, καθώς η πανδημία είναι σε ύφεση και πλέον η κυβέρνηση μπορεί να αποκαταστήσει όλες τις λειτουργίες της όπως την περίοδο προ covid.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που είχε γίνει με την πλήρη του σύνθεση και από κοντά ήταν στις 27 Φεβρουαρίου του 2020.

Ένα βήμα πριν από το καλοκαίρι και με την πολιτική παραφιλολογία δίνει και να παίρνει, ο πρωθυπουργός θέλει να μην υπάρξει χαλάρωση στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος, άλλωστε, και δημοσίως, αλλά και ιδιωτικώς επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας, όσο και αν όλες οι μετρήσεις δείχνουν τη ΝΔ στο καλύτερο σημείο εδώ και πολλούς μήνες, μετά τον κυκεώνα του πολέμου και της σοκ της ακρίβειας.

Όσο για τους υπουργούς της κυβέρνησης, συζητούν μεταξύ τους για την προοπτική να στηθούν κάλπες άμεσα ή την επόμενη άνοιξη και όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι σε κλίμα εκλογικής προετοιμασίας.

Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θέλει για άλλη μια φορά να βάλει φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και, αλλά και για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι δεν επίκεινται άμεσα εκλογές, ούτε σχεδιάζει ανασχηματισμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Και μπορεί σε προηγούμενο υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης να είχε “βάλει χέρι” στους υπουργούς του για το γεγονός ότι σκέφονται περισσότερο το πότε θα γίνουν εκλογές απ’ ότι τη δουλειά που έχουν να κάνουν, “απειλώντας” με ανασχηματισμό, ο ίδιος, όμως, ποτέ δεν διέβη τον Ρουβίκωνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εισηγήσεις και αναγνωριστικές συζητήσεις, αλλά αυτή την ώρα τηρείται μια στάση αναμονής ως προς αυτό το θέμα.

Ως προς τις εκλογές, πάντως, είναι μια σειρά στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και της Κ.Ο. της ΝΔ είναι της άποψης ότι, αν το καλοκαίρι που έχει περάσει είναι ανέφελο, το φθινόπωρο θα ήταν η καλύτερη συγκυρία για το κυβερνών κόμμα να πάει σε εκλογές, τις οποίες και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει πρόωρες. Ως τώρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενδώσει στον πειρασμό αυτής της συζήτησης. Τα δεδομένα του Μαϊου, όμως, με αυτά του τέλους Αυγούστου μπορεί να είναι διαφορετικά.