Ελληνικό ΥΠΕΞ προς Ζαχάροβα: "Δυστυχώς οξύνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, χωρίς δική μας ευθύνη"

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζουν ότι οι δηλώσεις της Ρωσίδας εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, που έγιναν νωρίτερα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, «δυστυχώς, αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη».

Οι δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις της προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο έκανε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών», σχετικά με τον παραλληλισμό των πολιορκημένων του Μεσολογγίου με τους μαχητές του Τάγματος Αζόφ που παρέμειναν επί πολλές εβδομάδες στα έγκατα του εργοστασίου Αζοφστάλ, της Μαριούπολης.

«Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία, που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια, να παραλληλίζεται με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου. «Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το Μεσολόγγι το 1825-1826 να συγκρίνονται με τους ναζί του τάγματος Αζόφ», επισήμανε.

Αυτή είναι «μια ακόμη προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα της δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «έχουν αποκλειστεί».