Ν.Παρασκευόπουλος: Έτοιμος και για εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Διστόμου

Ετοιμος να δώσει άδεια για την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου, το 2000, για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο που προέβλεπε ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο  κ. Παρασκευόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι ο χρόνος για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης της διαδικασίας, θα εξαρτηθεί και από την νομική πολυπλοκότητα του ζητήματος αλλά και από τις εθνικές του διαστάσεις και την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αλλά και από την γνώμη της Βουλής.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».