Αυλαία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Κυριαρχεί το τρίπτυχο: Συσπείρωση, Ανανέωση, Αυτονομία - Εκλογή της κεντρικής επιτροπής

Για τα 300 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει υποψηφιότητα περίπου 800 άτομα.

Ολοκληρώνονται σήμερα Kυριακή 22/5 οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την ψηφοφορία για την εκλογή των 301 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις διεργασίες του κόμματος είναι το γεγονός ότι για τα 301 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει υποψηφιότητα περίπου 800 άτομα.

Το ψηφοδέλτιο και οι στόχοι

Τη μάχη του σταυρού για την πρώτη 20άδα στη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα αναδειχθεί σήμερα, δίνουν πολλά στελέχη των «προεδρικών» και όχι μόνο.

Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι τελικά 464 και ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 301 μέλη (άλλαξε η πρόβλεψη στο καταστατικό το βράδυ του Σαββάτου) σηματοδοτεί το τέλος των παλαιών εντάσεων αυτής της αναμέτρησης, αφού θα εκλεγούν τα 2/3 από τη συνολική λίστα.

Στην Κεντρική Επιτροπή δικαίωμα συμμετοχής έχουν – χωρίς εκλογή – οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι πρώην πρόεδροι, εκπρόσωποι τριτοβάθμιων σωματείων κ.α.

Στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (αναμένεται η εκλογή του στη θέση του Γραμματέα του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), ο Στέφανος Ξεκαλάκης (πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επίσης στενός συνεργάτης του σημερινού προέδρου), ο Δημήτρης Μάντζος, η Αναστασία Σιμητροπούλου, η Ελένη Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του), ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Πάνος Βλάχος και στελέχη από την περιφέρεια.

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, την πρώτη θέση αναμένεται να πάρει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος – που με μία ακόμη αλλαγή του καταστατικού για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και γραμματέα – δεν αποκλείεται και από την κοινοβουλευτική μάχη.

Ψηλά στη λίστα εκλογής αναμένεται να βρεθούν και άλλα στελέχη της νέας γενιάς, όχι μόνο από τους προεδρικούς. Για παράδειγμα, ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης (στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά), ο οποίος έχει την στήριξη Παπανδρεϊκών και Γεννηματικών.

Επίσης, ο Παύλος Χρηστίδης, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, εκτιμάται επίσης ότι θα εκλεγούν στην πρώτη 20άδα.

Συσπείρωση, ανανέωση και πολιτική αυτονομία

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, το Σάββατο 21/5, κυριάρχησαν τα μηνύματα συσπείρωσης, αλλά και η πρόθεση για πολιτική αυτονομία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε στην ομιλία του, την Παρασκευή, ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής και όχι ως ρυθμιστής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε παρασκηνιακές κυβερνήσεις.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στους περίπου 5.000 συνέδρους, παρουσίασε τις θέσεις του, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμμματος θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, μετά από διαβούλευση με τους πολίτες.

Παράλληλα, θέλησε να κάνει σαφές – και με τη σκηνική παρουσία του συνεδρίου, όπου κυριαρχούσε ο πράσινος ήλιος – ότι επιδιώκει την επιστροφή του «καλού» ΠΑΣΟΚ, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική κατάρρευση.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν το πανηγυρικό κλίμα επιστροφής, ανανέωσης και συσπείρωσης, που αποτυπώθηκε στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, θα μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι τις εθνικές κάλπες, αλλά και μετά από αυτές.