Από τον Αντετοκούνμπο ως τον Μπουρλά - Οι αναφορές Μητσοτάκη σε επιφανείς Έλληνες των ΗΠΑ που απέσπασαν χειροκροτήματα

Ιδιαίτερη μνεία σε επιφανείς Έλληνες που έχουν μεγαλουργήσει στις ΗΠΑ έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλη αναφορά στους μετανάστες που έγιναν δεκτοί από τις ΗΠΑ τα τελευταία 120 χρόνια, τονίζοντας ότι χάρη στις κοινές αξίες προσαρμόστηκαν εύκολα και έχτισαν μια καλύτερη ζωή.

«Αυτοί που ήρθαν ήταν απλοί εργάτες, όχι φιλόσοφοι ή ποιητές. Παρά το ότι δεν ήταν μορφωμένοι, πάντα είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για να προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους, για το ιερό καθήκον η κάθε γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των ονομάτων που ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για επιφανείς Έλληνες των ΗΠΑ, ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, που είχε φτάσει να γίνει υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, και οι Μπουρλά, Κασσαβέτης, Ευγενίδης, Πελεκάνος, Τομ Χανκς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

«Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες -ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί, αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο. Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1988. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά» ανέφερε συγκεκριμένα. «Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη αναγνωρισιμότητα και την επιρροή που είχαν όλοι οι παραπάνω στους πολίτες των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι έξι από τους σημαντικούς Έλληνες των ΗΠΑ βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Κογκρέσο και παρακολουθούσαν την ομιλία του.