Χατζηδάκης: Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023

Διπλή αύξηση στις συντάξεις από την πρωτοχρονιά του 2023 και «ξεπάγωμα» αυτών, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης,

Ερωτηθείς για το ύψος της αύξησης ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. «Πρόκειται για προβλέψεις της νομοθεσίας οι οποίες και θα τηρηθούν», τόνισε.

Για τους δικαιούχους της αύξησης δήλωσε πως αυτή θα αφορά τους πάντες και όλα τα ταμεία ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου: «Κάποιοι θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους, κάποιοι που έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά βάσει των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλού θα την ”ροκανίσουν” ώστε στην επόμενη αύξηση να είναι κερδισμένοι».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι για το 2016-17-18 έχουν σβηστεί όλες οι οφειλές ενώ για το 2019 τον Μάρτιο είχε αποπληρωθεί το 97,5% των κύριων συντάξεων. Στα τέλη Απριλίου όπως είπε θα απομένει να πληρωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 1%.

Όσον αφορά τις εκρεμμείς συντάξεις του 2020 αυτές ανέρχονταν σε ποσοστό 11% στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε υπουργός κι εκτίμησε ότι τον Ιούλιο θα μειωθεί περίπου στο 7%. Συμπλήρωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσουν και οι υποχρεώσεις για το 2021.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, βρέθηκαν 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση, την οποία διορθώνουμε κάθε μέρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες του υπουργείου που υλοποιήθηκαν για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου, η προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δύο νέοι θεσμοί: οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» και οι fast track συντάξεις, αλλά και ο νόμος που ψηφίστηκε για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος προβλέπει την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και, γενικότερα, την αναδιοργάνωσή του, κ.ά..

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) πέτυχε τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων και ότι μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ.

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα καινούργιων και σοβαρών μεθόδων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προγραμματίζεται και η βράβευση των καλύτερων εισηγητών και διευθυντών, με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι έχουν εκδώσει περισσότερες συντάξεις. «Θέλουμε να υπάρχει μία λογική κινήτρων και ελέγχων μέσα στον ΕΦΚΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και συμπλήρωσε ότι με την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων θα «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία.