Με 181 «ναι» ψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ στη Βουλή

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με ευρεία πλειοψηφία και την στήριξη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής η Βουλή κύρωσε πριν από λίγο την τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας .

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 181. Ειδικότερα υπέρ ψήφισαν υπέρ οι 157 της ΝΔ, οι 22 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Κων. Μπογδάνος.

Αντίθετα, οι 119 εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥΣΗ και Μέρα25) καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία.

Δένδιας: Αποδείχθηκε πλήρως το επωφελές της συμφωνίας αυτής για το εθνικό συμφέρον

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία, τονίζοντας πως από τη συζήτηση αναδείχθηκε το επωφελές της συμφωνίας για το εθνικό συμφέρον.

Αποδείχθηκε πλήρως το επωφελές της συμφωνίας αυτής για το εθνικό συμφέρον, και υπάρχει ένα κριτήριο που επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα, τόνισε στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ο Νίκος Δένδιας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν την ψηφοφορία για τη συμφωνία, το κριτήριο είναι ότι στην πρόκληση του πρωθυπουργού προς την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα καταγγείλει τη συμφωνία όταν και εάν έρθει στην εξουσία, η αντιπολίτευση αντιπαρήλθε την πρόκληση, και μίλησε απλώς για επαναδιαπραγμάτευση.

«Το γεγονός ότι δεν δηλώνετε με κανένα τρόπο πρόθεση της καταγγελίας το επιβεβαιώνει…» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε δε το Κίνημα Αλλαγής για την υπεύθυνη στάση του για την ψήφιση της συμφωνίας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γιατί σε όλες τις δύσκολες στιγμές ήταν το στήριγμά μας, το στήριγμα της κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ από καρδιάς» πρόσθεσε.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας. «Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός, τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί».

«Ο Ανδρέας παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι το πρόσωπο που σήμερα πλανάται στην αίθουσα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εγώ θα ήθελα ειλικρινά να αφήσετε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε ότι η σημερινή μέρα ψήφισης μιας Συμφωνίας «κατ’ όνομα μόνο αμυντικής αλλά στην πραγματικότητα πολύ-πολύ επιθετικής», θα μνημονεύεται «ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια». Σημείωσε ότι με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα είτε αποσιωπούν είτε συσκοτίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας.