Σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας - Η στάση των κομμάτων

Τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό πρόκειται να συμβεί σήμερα, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA).

Στόχος η επισφράγιση της εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ
Δεν είναι τυχαία η απόφαση να ψηφιστεί σήμερα, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν.

Στόχος είναι να επισφραγισθεί η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο. Ειδικά, υπό το πρίσμα των ραγδαία μεταβαλλόμενων ισορροπιών που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην σημασία που έχει για την χώρα η ισχυροποίηση των συμμαχιών της. «Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά», θα τονίσει στην ομιλία του και θα υπογραμμίσει το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει στους κόλπους των ευρωατλαντικών οργανισμών.

Μετά τις 12:00 οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Συμφωνία θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται να ξεκινήσουν μετά τις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατα τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπερ της κυρωσης ταχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.