Γ. Γεραπετρίτης: Τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου η καταβολή αναδρομικών για την ενέργεια

Την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές θα αρχίζουν να βλέπουν χρήματα στον λογαριασμό τους στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας από το τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης η διαδικασία προϋποθέτει την ταυτοποίηση των δικαιούχων για να λαμβάνουν το ποσό που δικαιούνται, αντιπαραβολή και βέβαια να τεθεί η πλατφόρμα σε λειτουργία.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για «διόρθωση των αδικιών του χθες» ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η αυτοκριτική είναι κάτι πολύ θετικό προσθέτοντας: «δεν διεκδικούμε το αλάθητο, υπάρχουν λάθη και παραλείψεις τα οποία όταν τα διαπιστώνουμε έχουμε τη γενναιότητα να τα διορθώνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε συντονισμένα να παρεμβαίνουμε και να διορθώνουμε τις αδικίες».

Αναφερόμενος στην κάλυψη των επιβαρύνσεων στο φυσικό αέριο ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι υπήρχε συνολικότερη έξαρση σε όλες τις μορφές ενέργειας:«μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 3,5 δισ. η ενίσχυση θα συνεχιστεί και θα υπάρχει αποκατάσταση και με τα διαρθρωτικά μέτρα και τις παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή όπου θα ισορροπήσουν την αγορά».

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές στα καύσιμα και στο ενδεχόμενο μείωσης του Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα αλλά δεν θα μπει σε λογική πλειοδοσίας και υποσχέσεων αλλά θα προχωρήσει με στοχευμένα με κοστολογημένα μέτρα που θα ενισχύουν τα ευάλωτα νοικοκυριά: «όσο θα κρατά η ακρίβεια εμείς θα στεκόμαστε στο πλευρό των πιο ευάλωτων νοικοκυριών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας στο ενδεχόμενο η Τουρκία να εργαλειοποιήσει την ενεργειακή κρίση όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «δεν ανησυχούμε είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Η κυβέρνηση έχει δείξει και στην υβριδική κρίση στον Εβρο και στο Αιγαίο ότι έχει ανακλαστικά. Η πολιτική της Τουρκίας που επιχειρεί να πατάει σε δύο βάρκες δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιείται μέχρι τώρα. Εμείς χτίζουμε διπλωματικές συμμαχίες και στη γειτονιά μας, περιφερειακά και ευρύτερα και προσβλέπουμε και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο.