Γεωργιάδης για ενέργεια: Αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση, η Ελλάδα θα πράξει μόνη της

Σε σχέση με  τις αυξήσεις στην ενέργεια και το σχέδιο της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα αυτό μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» ωστόσο, όπως σημείωσε, αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση η Ελλάδα θα πράξει μόνη της. Όπως είπε, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτό που συμβαίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δε μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει.

Ο ίδιος εξήγησε παράλληλα ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είχε δημιουργηθεί υπό φυσιολογικές καταστάσεις και όχι για κατάσταση πολέμου. «Αν δεν είχαμε τον πόλεμο θα πήγαινε συνέχεια προς τα κάτω» και οι καταναλωτές θα έβλεπαν συνέχεια φθηνότερο ρεύμα, ανέφερε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «όταν ακούει ο κόσμος εύκολες λύσεις που προτείνει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι μαγκωμένος. Δεν έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Είμαστε στο μέσο όρο. Αυτό είναι μια απάτη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε, επίσης, ότι το 2017 και το 2018 είχαμε υπερδιπλάσιες διακοπές ρεύματος. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που πολλοί κατά καιρούς σαμποτάρουν. «Αν βάλουμε παντού αιολικά έργα, μπορούμε να έχουμε τζάμπα ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το φυσικό αέριο με τον τρόπο πληρωμής από ευρωπαϊκές εταιρείες να θεωρείται ορόσημο στη σημερινή συνεδρίαση.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ενεργειακή αγορά από την έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες αναμένουν ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.