Ενοχλημένη η τουρκική πρεσβεία από τις δηλώσεις Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε μέσω Twitter η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, της συνεντεύξης του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην «Καθημερινή» και την ΕΡΤ. Η τουρκική πρεσβεία καταλόγισε στον Αμερικανό αξιωματούχο «ατυχείς αμαρτίες της διπλωματίας».

Ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών αναφερόμενος στην κρίση το καλοκαίρι του 2020 είπε:

«Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

Σημειώσε δε ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ, προσθέτοντας: «Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της», συμπλήρωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας

Σε μία έμμεση απάντηση, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Πάιατ, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου σημειώνει ότι η υιοθέτηση των απόψεων της χώρας στην οποία φιλοξενείσαι είναι «μια από τις ατυχείς αμαρτίες της διπλωματίας» και πως αυτό «συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και στην ΕΡΤ: «Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα» .

Και συνέχισε ο κ. Πάιατ: «Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα… του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις… εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης. Και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση».