Κώστας Τσιάρας: Ζήτησα από τον Καρακούκη να ελεγχθεί αν η ιατροδικαστική υπηρεσία έπραξε τα δέοντα στην υπόθεση της Πάτρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε την υπόθεση θανάτου του 15χρονου Νίκου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τις εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ζητήσει εξ αρχής από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, να διερευνηθούν μέσω εσωτερικής έρευνας οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το θάνατο των μικρών κοριτσιών από την Πάτρα.  Κυρίως η έρευνα θα γίνει γύρω από τους ιατροδικαστές των δυο πρώτων παιδιών, της Μαλένας (ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα- Ιούλιος 2019) και της Ίριδας (ιατροδικαστής Τσόλια- Μάρτιος 2020) και να εξακριβωθεί τι συνέβη με αυτές βάσει του νόμου 3772/2009 /άρθρο 6.

Όπως διευκρίνησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, η επιστολή του προς τον Νίκο Καρακούκη δεν στάλθηκε χθες, αλλά από την πρώτη στιγμή που του έχει ανατεθεί η υπόθεση. «Ο προϊστάμενος, κ. Καρακούκης ξεκίνησε μια διαδικασία που είναι πολύ σημαντική και απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τη κοινή γνώμη. Αυτό που ζήτησα από την αρχή ήταν να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο.  Στο επίπεδο της δικής μου ευθύνης, από τη πρώτη στιγμή υπήρξε επιστολή προς τον ίδιο με την οποία ζητούσα να εξετάσει τα πάντα για να γνωρίζουμε αν η ιατροδικαστική υπηρεσία έκανε τα δέοντα. Πρέπει να ελέγξουμε ότι κάθε τμήμα λειτουργεί όπως πρέπει», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται μεγάλο θόρυβος γύρω από τις υποθέσεις, είναι ένα τραγικό γεγονός που δεν χωρά το μυαλό μας. Πρέπει να αφήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τις έρευνές τους και στο τέλος η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Η έρευνα, την οποία θα διενεργήσει ο κ. Καρακούκης, είναι ανεξάρτητη απο την ιατροδικαστική εξέταση, που έχει αναλάβει μαζί με τον συνάδελφο του, ιατροδικαστή κ. Καλογριά, για τις συνθήκες θανάτου των δυο μικρών κοριτσιών Μαλένας και Ιριδας.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στο τραγικό γεγονός του θανάτου του 15χρονου Νίκου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκη που πυροβολήθηκε από τον φίλο του με το όπλο του πατέρα του. «Υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα όπλα και την ασφάλεια, αλλά είναι κάποιες λεπτομέρειες που είναι ευθύνη όχι μόνο των νέων, αλλά και των γονέων. Δεν ξέρω αν χρειάζεται μια νομοθετική παρέμβαση, αλλά να προσέχουμε λίγο περισσότερο. Ενωμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».