Ένταση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση Τσίπρα για να πέσουν οι τόνοι

Ένταση προκλήθηκε στο κλείσιμο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τα κείμενα και τις αλλαγές στο καταστατικό, με την «Ομπρέλα» να απειλεί με αποχώρηση από το συνέδριο, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία της με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών.

Ειδικότερα , η «Ομπρέλα» κατέθεσε μία τροπολογία για τα κριτήρια εγγραφής μελών, στην οποία προβλέπεται η εγγραφή με αυτοπρόσωπη παρουσία, και όχι μόνο με ηλεκτρονική εγγραφή όπως προβλέπει η Επιτροπή Καταστατικού. Συγκεκριμένα, η επιτροπή καταστατικού εισηγούνταν να μην χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή, με τη μειοψηφία να ζητάει μία, τουλάχιστον, παρουσία του νέου μέλους στην Οργάνωση Μελών που θα εντάσσονταν.

Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία δύο φορές στο σώμα της Ολομέλειας με ανάταση χειρός, αλλά δεν ήταν δυνατή η καταμέτρηση, και οι τόνοι ανέβηκαν.

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πρότεινε να στηθούν κάλπες για το σύνολο του καταστατικού, αλλά στις 15 Μαΐου, καθώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει νέα ψηφοφορία σήμερα, καθώς πολλοί σύνεδροι από την περιφέρεια είχαν αποχωρήσει από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του, εξέφρασε τη διαφωνία του, ζητώντας να στηθεί κάλπη. Ακολούθησε ψηφοφορία και το σώμα ψήφισε υπέρ της πρότασης Τζανακόπουλου με τον κ.Σκουρλέτη να ανακοινώνει ότι η Ομπρέλα δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και αποχωρεί.

Τότε υπήρξε διάλογος σε έντονο ύφος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και πήρε τον λόγο, κάνοντας λόγο για αντικειμενική αδυναμία του προεδρείου να κάνει καταμέτρηση έναν προς έναν των συνέδρων σε μία διαδικασία κρίσιμη-όπως είπε- η οποία έχει μεγάλη αξία και σημασία να ληφθεί χωρίς αμφισβητήσεις. Είπε επίσης πως δεν προνοήσαμε να στήσουμε κάλπη για το καταστατικό, ήταν λάθος το οποίο πρέπει να χρεωθούμε όλοι συνολικά όπως και τα σωστά που κάναμε. Ζήτησε «να προχωρήσουμε όλοι συλλογικά» και κάλεσε όσους εκδήλωσαν αντιρρήσεις «παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες να μάθουμε από αυτές τις διαδικασίες και από τα λάθη που κάναμε προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά», αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύτιμη η άποψη της μειοψηφίας.

Απαντώντας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου σε δύο μήνες από σήμερα, σημείωσε ότι όντως πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, όχι όμως μέσω της λύσης που πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας εκ μέρους της« Ομπρέλας» είπε ότι πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα γράφονται τα νέα μέλη έως τις 15 Μαϊου και ζήτησε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Καταστατικό Συνέδριο σε δύο μήνες κρατώντας το υπάρχον καταστατικό.