Αντιδράσεις για το μήνυμα του «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Η παρουσία του στρατιώτη θολώνει το νόημα, αλλά πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα, λένε κυβερνητικές πηγές- Έντονη δυσαρέσκεια  από ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Σαμαρά , ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο – Αποχώρησε ο Νίκος Φίλης από την Ολομέλεια, μόλις ο Ελληνοουκρανός δήλωσε μέλος του Τάγματος Αζόφ

Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι και κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατιώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να «σκεπάσει» επικοινωνιακά την στιβαρή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ελληνική Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παρουσία του στρατιώτη θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, προσέθεταν ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα».

Νωρίτερα, ο  Αντώνης Σαμαράς εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναρωτιόνταν κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας.

Σε δήλωση της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την δυσαρέσκεια της τονίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων που διεξάγεται αυτή την ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν από την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα υπήρχε ένα βίντεο με δύο στρατιώτες ελληνικής καταγωγής, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Χαρακόπουλος: Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
«Νομίζω ότι η πρόθεση του προέδρου Ζελένσκι ήταν καλοπροαίρετη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Και πρόσθεσε : «Ήθελε να αναδείξει την συμμετοχή Eλλήνων ομογενών στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, κατά του ρωσικού στρατού.
θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί.

Δείτε το βίντεο με το μέλος του Τάγματος Αζόφ

Πολιτική θύελλα για τον Ελληνοουκρανό του Τάγματος Αζόφ

Τι είπε ο Ελληνοουκρανός του Τάγματος Αζόφ

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Μάξιμος Χαρακοπουλος

Βουλευτής ΝΔ από περιστύλιο

Νομίζω ότι η πρόθεση του προέδρου Ζελένσκι ήταν καλοπροαίρετη.
ήθελε να αναδείξει την συμμετοχή ελλήνων ομογενών στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, κατά του ρωσικού στρατού.
θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί.

Την ώρα που έγινε η αναφορά από την αίθουσα αποχώρησαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Φίλης, Δρίτσας, Γκιόλας και Βαρεμένος. Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ήταν απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Μιλώντας στο protothema.gr πηγές σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες εμφανίστηκε και μίλησε μόνο ο Ζελένσκι. Ποιος έδωσε την άδεια να μιλήσει μαχητής του τάγματος Αζοφ;

«Γιατί αποχώρησα από την Ολομέλεια» – Η δήλωση Φίλη

Ανσγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής.