Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ανησυχία για οικονομία και ακρίβεια - Στο 7,6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 7,6 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δημοσκόπησης της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στην  οποία αποτυπώνεται παράλληλα η ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας και την ακρίβεια.

Η έρευνα που έγινε την περίοδο 16-21 Μαρτίου σε 1.304 άτομα, καταγράφει και τις απόψεις των πολιτών σε μια χρονική περίοδο όπου οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και στην ενέργεια είχαν ξεκινήσει.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «Κι αν είχαμε την επόμενη Κυριακή Βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 27%, 1,5 μονάδες χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο (28,5%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης καθώς λαμβάνει ποσοστό 19,4%, 0.3% πάνω σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι πλέον στις 7,6 μονάδες όταν τον Φεβρουάριο ήταν 9,4 μονάδες.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά και για το Κίνημα Αλλαγής που φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι». Η έρευνα δίνει ποσοστό 13,2%, χαμηλότερο κατά 1,3 μονάδες από τον περασμένο μήνα.

Στο 5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 4,7% η Ελληνική Λύση, στο 3,5% το ΜΕΡΑ 25 (άνοδος 0,6 μονάδες) και στο 2,3% οι Ελληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,7 μονάδες).

Στο 9.1% είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ενώ 8% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις – μετακινήσεις, η ΝΔ έχει συσπείρωση 71,8% με ένα 3% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 3,5% να φεύγει προς την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση στο 64,4%.

Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, η συσπείρωση κινείται σε υψηλά επίπεδα, στο 76,5% και «κλέβει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 14% και από τη ΝΔ σε ποσοστό 7,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, το ΚΙΝΑΛ εκτινάσσεται στο 16,7%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 5,9%, το ΜέΡΑ 25 4,4% και το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα 2,9%.

Στη μέτρηση, καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους ερωτηθέντες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το μισό ποσοστό ακριβώς (15%).

Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 61% λέει προς τη λάθος, το 30% προς τη σωστή ενώ ένα 5% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οικονομία και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα

Τα σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα σχετίζονται με την «τσέπη» μας: Στην πρώτη θέση είναι η οικονομία (36%), ακολουθεί η ακρίβεια (29%) και η ανεργία (6%). Η πανδημία πια θεωρείται λιγότερο σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (5%), ενώ το πολιτικό σύστημα αποτελεί πρόβλημα για το 5%.

Σχετικά με την οικονομία, οι πολίτες εμφανίζονται ακόμα πιο δυσαρεστημένοι. Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση ο ένας στους πέντε (21%) και αρνητικά το 68%.