«Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού»: πώς η ΕΛΑΣ «στραγγαλίζει» τη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα

Οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις είναι μια γνωστή και εδραιωμένη αστυνομική πρακτική σε όλα τα προηγμένα αστυνομικά σώματα της δύσης.
Οι αστυνομίες της ΝέαςΥόρκης, του Σικάγο, του Λος Άντζελες, αλλά και ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε χρόνο και τόπο που εναλλάσσεται και δεν ανακοινώνεται, προχωρούν σε ακτινωτές μαζικές και εκρηκτικές δράσεις που «στραγγαλίζουν» την μικρή και μεσαία εγκληματικότητα και αποκαθιστούν το αίσθημα ασφάλειας στον μέσο πολίτη.
Η στενή δι-υπηρεσιακή συνεργασία διαφορετικών μονάδων της αστυνομίας επιφέρει άμεσο καίριο και πολυεπίπεδο χτύπημα στο κοινό έγκλημα. Μην ξεχνάμε ότι οι διάφορες εκφάνσεις της εγκληματικότητας συνδέονται τόσο σε ανθρωπίνους πόρους όσο και σε μέσα ή και σκοπούς.
Οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις με βασικό στοιχείο τον αιφνιδιασμό καθιστούν τις εγκληματικές πράξεις υψηλού ρίσκου. Δείχνουν την αστυνομία κυρίαρχη στον έλεγχο των δρόμων και αποκαθιστούν το κύρος της στα μάτια του μέσου πολίτη.

Η στρατηγική της ΕΛΑΣ για το Λεκανοπέδιο 

Εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, που περιλαμβάνει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για κάθε γεωγραφική περιοχή ή πεδίο παράνομης δραστηριότητας.
Θα συνεχιστούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί, σε κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου, όπου απαιτείται. Με στόχο της διεύρυνση της παρουσίας της Αστυνομίας και την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος.

«Σκληροί με το έγκλημα, ανθρώπινοι με τους πολίτες»-Το μείγμα της σύγχρονης αστυνόμευσης

Οι έλεγχοι για παράνομους μετανάστες διασφαλίζουν τη θέση των νόμιμων μεταναστών και τη σχέση τους με την ελληνική κοινωνία. Ο διαρκής έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης ενισχύει την εικόνα μιας δυτικού τύπου δημοκρατίας που εφαρμόζει τους Νόμους της προς πάσα κατεύθυνση.
Το χτύπημα στο παρεμπόριο, που στερεί έσοδα από το κράτος και στέλνει νομίμως εργαζομένους στην ανεργία, προστατεύει τους πολίτες που αναπτύσσουν νόμιμα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Η εμφανής αστυνόμευση δρα αποτρεπτικά και καταδεικνύει την πλήρη κυριαρχία των σωμάτων ασφαλείας  και την έμφαση στην προστασία των πολιτών.
Το μείγμα της σύγχρονης αστυνόμευσης απαιτεί χειρουργικούς χειρισμούς κάτω από αντίξοες συνθήκες και αυτό γίνεται πράξη. Σκληροί με το έγκλημα, ανθρώπινοι με τους πολίτες. Με αποτελέσματα απτά και αδιαμφισβήτητα:

•    Οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά 27% και οι ληστείες κατά 30% στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, δηλαδή στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα των δύο τελευταίων ετών προ κορωνοϊού (2018-19 και 2019-20).

•    Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κάμψη της χαμηλής εγκληματικότητας, δηλαδή αυτής που απασχολεί τα νοικοκυριά, όπως είναι οι διαρρήξεις, ληστείες, εισβολές σε σπίτια.
Το κράτος δε κρύβεται, ούτε  συμβιβάζεται με την παρανομία. Το πλέγμα προστασίας πάνω από τη χώρα  είναι δέσμευση που υλοποιείται.
Η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.