Ολοκληρώθηκε το γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες το γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, την προεδρική κατοικία Βαχντετίν που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και έχει με θέα στον Βόσπορο. 

Στον ίδιο χώρο ο Ερντογάν υποδέχθηκε τη Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του τελευταίου ταξιδιού πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Χαλαρά, χωρίς γραβάτα…

Η πρώτη συμφωνία των δύο ηγετών, μετά το καλωσόρισμα, ήταν για το ενδυματολογικό status.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν με το. Τούρκο πρόεδρο να απαντά πως «θα τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Στη συνέχεια όσο σκόπιμη ήταν on camera και με αφορμή την ενδυματολογική τους επιλογή χωρίς γραβάτα προϊδέασαν για μια συζήτηση σε χαλαρό κλίμα.

«Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να συμπληρώνει συγκαταβατικά ότι «κι εγώ προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα».


Ο πρωθυπουργός  στις 11:00 ώρα Ελλάδας συμμετείχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι και στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ’ ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία.

Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.