Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία και αποφασιστικότητα

Την ανάγκη να «μην παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τις κρίσιμες τούτες ώρες είναι εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας,η απαγόρευση πολιτιστικών έργων της Ρωσίας στη χώρα μας είναι μια άστοχη κίνηση, γιατί όπως δεν απαγορεύτηκε ο Μπετόβεν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έτσι δεν μπορεί να απαγορευτεί σήμερα ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού καταδίκασε απερίφραστα τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην στάση της χώρας μας εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

« Χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ,χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου,αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία, όχι στο πλαίσιο της Ε.Ε.και του ΝΑΤΟ,αλλά μονομερώς», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κερδοσκοπία με αφορμή την Ουκρανική κρίση, χαρακτήρισε ιστορικό λάθος να πρωτοστατήσει η χώρα μας στην ιστορική μετατόπιση στην εποχή του ψυχρού πολέμου,στη δεκαετία του ´50.

Καταλήγοντας,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι χρειάζεται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της χώρας,ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση των τιμών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης, είναι λάθος και μας αποδυναμώνει».

Όπως ανέφερε, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και όχι κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία και η Ιταλία έστειλαν μη θανατηφόρο εξοπλισμό.

Απαντώντας σε όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπαινίχθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί ίσες αποστάσεις ή ότι είναι με το θύτη και όχι με το θύμα,ο κ.Τσίπρας, είπε: « Ούτε φιλορώσοι,ούτε αντιρώσοι είμαστε,ούτε φιλοαμερικανοί,ούτε αντιαμερικανοί είμαστε …Είμαστε Έλληνες ευρωπαίοι,είμαστε με το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη».
Σχολιάζοντας την επίκληση από τον πρωθυπουργό της ρήσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν στη Δύση», ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε και με τη Δύση και με την Ανατολή και με το Βορρά και με το Νότο και ότι δεν είμαστε κι εμείς Δύση αλλά η κοιτίδα του δυτικού Πολιτισμού. Επικαλέστηκε μάλιστα,τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου « η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Κατά τ´άλλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,επέμεινε ότι η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή,όπως παρέμεινε και σε πιο δύσκολες στιγμές, θυμίζοντας ότι μετά την κρίση με το Σισμίκ ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στο Νταβός.