Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα».
Ως προς αυτό -συνέχισε ο Ερντογάν όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ– ο υπουργός μας τούς προειδοποίησε. «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί».
«Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί διεθνοποίησης του ζητήματος της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα στη βάση της υποτιθέμενης παραβίασης δύο Συνθηκών (Λωζάννης του 1923 και Παρισίων το 1947) έρχονται στη συνέχεια δύο πολύ προσεκτικά γραμμένων επιστολών από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Ιούλιος 2021 και Σεπτέμβριος 2021).
Ο προβληματισμός που προκαλεί στην Αθήνα η σύνδεση κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης αποκαλύπτεται και από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την τελευταία επιστολή του κ. Σινιρλίογλου (άνω των τεσσάρων μηνών), δίχως απάντηση από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η απάντηση, προφανώς, βρίσκεται υπό καθεστώς επεξεργασίας, ώστε οι θέσεις της Ελλάδας να είναι ξεκάθαρες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Με βάση της εξαγγελίες του κ. Τσαβούσογλου, το επόμενο χρονικό διάστημα η Αγκυρα μπορεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα, απευθυνόμενη στις χώρες που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
Για Ουκρανικό και Λιβύη
Για το Ουκρανικό είπε: Προσπαθούμε ειλικρινά να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Είμαστε σε στενό διάλογο και συνεργασία τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της έντασης,
Για τη Λιβύη είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στην Λιβύη ό,τι έκανε και στην αρχή. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. το θέμα είναι αν ακολουθηθεί μια διαδικασία για τη Λιβυη σε επίπεδο ηγετών ή να δοθεί βοήθεια για μια εκλογική διαδικασία ποθυ θα διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον και ευημερία στον Λιβυκό λαό. Προτιμούμε το δεύτερο.
Δένδιας: Oι τουρκικές δηλώσεις για τα νησιά απορρίπτονται από ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία
Το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας, έστειλε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι, Πέκα Χαβίστο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.
«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε, από το Ελσίνκι, εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου. «Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει μεν τον διάλογο με την Τουρκία αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο.
Το μήνυμα του Μητσοτάκη
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία με φόντο τις απειλές για την κυριαρχία ελληνικών νησιών έστειλε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά, όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία» είπε και πρόσθεσε: «Πήραν, όμως, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: Η πόρτα παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα.
«Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή απ’ όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας» επεσήμανε.