Ραγκούσης για κλείσιμο μικροφώνου στον Πολάκη: «Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Βολές κατά του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή το κλείσιμο του μικροφώνου του Παύλου Πολάκη στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Δευτέρας για τον αναπτυξιακό νόμο.

Αρχικά, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Καταφύγατε σε δυο τακτικές που δε σας αρμόζουν θεσμικά και προσωπικά κ. Πρόεδρε. Αφενός δε μπορεί να καταφεύγετε σε παραποίηση πραγματικών περιστατικών και αφετέρου να μην μιλάτε για τον ελέφαντα στο κοινοβούλιο που είναι η πρωτοφανής αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με αυτά που έλεγε.

Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού που κάνει λόγο για την απρεπή συμπεριφορά βουλευτών η χθεσινή ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη δεν ήταν ούτε απρεπής, ούτε υβριστική, ούτε συκοφαντική. Βρείτε μια λέξη που μπορείτε να την ταξινομήσετε σε αυτές τις κατηγορίες δεν υπάρχει καμία!».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε χθες ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κανονισμού, επειδή μίλησε για τη Novartis κι όχι γιατί ήταν απρεπής! Επίσης δεν έδωσε σε άλλον βουλευτή το λόγο έπειτα από το επεισόδιο κι ως εκ τούτου ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή κι όμως ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση για έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή. Και χθες και σήμερα ο Πρόεδρος δεν επέβαλε μομφή άρα επιβεβαιώνεται πως ο λόγος της διακοπής Πολάκη ήταν ενάντια στον κανονισμό».

Υπερασπίστηκε τον κ. Πολάκη λέγοντας πως δεν ήταν εκτός θέματος και έφερε ως παράδειγμα πως «και ο ομιλητής της ΝΔ κ. Υψηλάντης που μίλησε για τη Novartis αμέσως πριν ήταν εκτός θέματος κι όμως δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος. Έχουμε εδώ μια ακραία προσπάθεια στέρησης λόγου».

Και συνέχισε στο ίδιο κλίμα: «Δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης του λόγου από βουλευτή με βάση μάλιστα έναν κανονισμό που, ανάμεσα στα άλλα, λέει πως δεν επιτρέπεται οι βουλευτές να διαβάζουν το λόγο τους από βήματος. Σε κανέναν βουλευτή δεν έχει αφαιρεθεί ο λόγος σε βουλευτή επειδή έχει γραπτό κείμενο.

Δεν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης χθες γιατί η Novartis είναι απολύτως σχετικό το ζήτημα αυτό με την ανάπτυξη της χώρας, το γεγονός πως υπάρχουν πολυεθνικές που μιζάρουν πολιτικό προσωπικό και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το πιο ακραίο σκάνδαλο είναι το σκάνδαλο Novartis με παράνομες αυξήσεις φαρμάκων για να θησαυρίζει μια πολυεθνική. Σε ποια χώρα να επενδύσουν οι εταιρείες, σε αυτήν που νοθεύει τον ανταγωνισμό; «.

Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα προς Άδωνι Γεωργιάδη γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης αυτής, όπως σας ζήτησαν με ΑΚΕ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/

«Χθες δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού αλλά παραβίαση του Συντάγματος, του άρθρου 60 που αναφέρει ότι η ελευθερία της βούλησης του βουλευτή δε μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.

Γιατί δεν είναι εκτός θέματος η αναφορά για τη Novartis. Πρώτον επειδή δε με διακόψατε τόση ώρα που μιλώ για τη Novartis . Δε με ανακαλέσατε στην τάξη, ούτε ζητάτε πειθαρχικά μέτρα εναντίον μου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν στις ομιλίες τους αναφορές στο σκάνδαλο Novartis γιατί είναι απολύτως συναφές με την ανάπτυξη της χώρας.

Σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την αντισυνταγματική του ενέργεια χθες.

Σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Γεωργιάδη που, έπειτα από τον κ. Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής, κατέγραφε τη συνεδρίαση με το κινητό του σαν μια ακόμα trash tv της κυβέρνησης Φουρθιώτη».

Στη συνέχεια είπε πως υπάρχει συνολικό ζήτημα δημοκρατίας.

«Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μόνο τα γουνάκια του δικαστή δεν φόρεσε όχι για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους φόρτωσε και ποινή. Παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητεί και ακρωτηριάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους.

Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς.

“Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες”, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει», δήλωσε.

Ο κ. Ραγκούσης κατέληξε λέγοντας πως «όσο η Δεξιά δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις αυτής της παράταξης τόσο κι ο λαός μας δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Novartis».