Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Τελειώσατε πολιτικά - Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές»

«Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτησή της και καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «συμπεριφέρεστε σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς», προσθέτοντας πως οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία. «Αυτό το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» και ανέφερε πως «όταν ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη».

«Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τσίπρας Μητσοτάκης

«Τελειώσατε όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν χρωστάτε μία συγγνώμη. Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες»

«Αναρωτιέμαι με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε; Με αυτή την πλήρη έκπτωση ηθικής; Παράγετε πολύ περισσότερα δεινά και ψέμα απ ο,τι ο λαός μας θα μπορούσε να καταναλώσει… Πού είναι οι 500 δασοκομάντος που είχατε υποσχεθεί; Πού είναι τα καναντέρ; Πού είναι όλα αυτά; Στην Κρήτη, οι σεισμόπληκτοι μας παρακολουθούν από τα κοντέινερ ξεπαγιάζοντας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φτιάξατε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, άδειο… Επικοινωνία, επικοινωνία και πάλι επικοινωνία. Ακραίος και επικίνδυνος πολιτικός ναρκισσισμός που καθοδηγεί κάθε σας κίνηση. Έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος. Αγαπάτε μονάχα καθετί ιδιωτικό. Πώς θέλετε να έχουμε κράτος και μάλιστα επιτελικό;.

Δεν χρωστάτε μία συγγνώμη. Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες στις οικογένειες που έχασαν μέσα στην πανδημία τους ανθρώπους τους, γιατί εσείς επιλέξατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή, που αφήσατε μόνους χωρίς τα όπλα που θα τους βοηθούσαν να νικήσουν τον θάνατο».

Συνέχισε λέγοντας: «Χρωστάτε μία συγγνώμη σε όσους εξαπατήσατε. Χρωστάτε τέλος 103 συγγνώμες σε κάθε οικογένεια που έχασε άνθρωπο στο Μάτι, γιατί κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί».

«Μοιράσατε 5 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις μέσα σε 18 μήνες. Τα μοιράσατε σε ένα πρωτοφανές πάρτι διανομής του δημόσιου χρήματος. Δεκάδες εκατομμύρια σε Μέσα Ενημέρωσης. Με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας και το ποσοστό αντιγραφής των non papers του Μαξίμου.

«Μία είναι η λύση για εσάς: Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές»

Κι όλα αυτά όταν την ίδια στιγμή στον Προϋπολογισμό που ψηφίσατε κόψατε στο ΕΣΥ πάνω από 800 εκ. γιατί έπρεπε να μη γίνουν σπατάλες. Ντρέπεται και η ντροπή. Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης που οδήγησε σε κοινωνικά δράματα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ενδημικής ανικανότητας του πρωθυπουργού αλλά και της ανίκητης ορμής τους προς την αναξιοκρατία, τον νεποτισμό και το ρουσφέτι. Της έφεσής τους να θεωρούν το κράτος και τα δημόσια ταμεία δική τους ιδιοκτησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, είπε: «Κρίμα και ντροπή κύριε Γεραπετρίτη. Έχετε στενές σχέσεις με έναν αστέρα της τρας tv. Που κουβαλά στην πλάτη του περισσότερες από 30 υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. Επί των ημερών σας έγινε πρόσωπο επί των τιμών με 12 αστυνομικούς να τον φυλάνε. Δεν θα ασχοληθώ κύριε καθηγητά μαζί σας. Τι να πω; Κρίμα και μόνο κρίμα. Κρίμα και ντροπή. Είναι θλιβερό, όχι μόνο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά και για την δημοκρατία».

«Πώς είχε ο κ. Φουρθιώτης τόσο στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας; Πώς το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί τους τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει delivery. Το γνωρίζατε όλο αυτό; Γνωρίζατε ότι τις μέρες που αντάλλαζε κλήσεις και sms με τη μισή κυβέρνηση, ο κύριος αυτός έστησε εταιρείες;», τόνισε αναφερόμενος ξανά στον πρωθυπουργό.

«Ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε θα σας καταπιεί. Αν δεν έχετε να δώσετε απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε μία είναι η λύση για εσάς: Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές», κατέληξε.