Στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας-Ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία (LIVE)
Συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
. Η τριήμερη συζήτηση άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής (28 Ιανουαρίου), με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Το απόγευμα του Σαββάτου«άναψαν τα αίματα» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα συνέβησαν κατά την κακοκαιρία, ιδίως στην Αττική Οδό.
Αφορμή για αυτή την εκτός προγράμματος αντιπαράθεση στάθηκε η ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδας».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, και με αφορμή τους χειρισμούς για τη διαχείριση της κακοκαιρίας στην Αττική.
Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει συγγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει συγνώμη χωρίς να υποδειχθεί από τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό για του που έκαναν λάθος. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχουμε ραντάρ και αίθουσα επιχειρήσεων για να ξέρουμε το μέγεθος της χιονόπτωσης, ωστόσοo η ΕΜΥ είχε υποδείξει επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, “ακόμα και μετεωρολόγοι της ΝΔ διέψευσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε δήθεν ότι το πρόβλημα ήταν ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω”.
Σύμφωνα με τον κ, Τσίπρα το 2008 είχαμε μεγαλύτερο ύψος χιονόπτωσης στην Αττική και η τότε κυβέρνηση το αντιμετώπισε. Σήμερα δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός, αλλά και η Κατεχάκη και η Μαραθώνος και η Μεσογείων, όπου έχουμε τόσα νοσoκομεία. Τι έφταιξε και μπορούσαν τότε, και εσείς τώρα όχι; Θα πείτε που κάνατε το λάθος ή θα πετάτε τη μάλα στην εξέδρα ή θα πείτε όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν είναι στη σφαίρα ευθύνης του κράτους και να ρίξετε την ευθύνη στο δικό σας γαλάζιο περιφερειάρχη Αττικής;
Για το “κρίσιμο θέμα της ταλαιπωρίας χιλιάδων συμπολιτών μας” το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική Οδό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ η κυβέρνηση λέει ότι ζήτησε από την παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, “η εταιρεία άλλα λέει, ότι ζήτησε σε συσκέψεις να σταματήσει η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κι ότι εσείς αρνηθήκατε. Ζητάμε να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων και λέτε ότι δεν είχαμε καταγράψει πρακτικά.
Δεν είχατε καν την πρόνοια να πατήσει την εγγραφή στις συσκέψεις που κάνατε μέσω “zoom” είπε ο κ. Τσίπρας: “Ή είστε κατσαπλιάδες στη διαδικασίες ή μας λέτε ψέμματα για να αποφύγετε την ευθύνη!” είπε χαρακτηριστικά.
Κ. Μητσοτάκης: Προτιμώ τη συγγνώμη με ειλικρινή αυτοκριτική από την καμία συγγνώμη του Αλ. Τσίπρα για τους 120 νεκρούς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε με ειλικρίνεια κι πολιτική εντιμότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι του έχει ανατεθεί μια δύσκολη αποστολή ερχόμενος από το εξωτερικό και αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Δεν έψαχνε καριέρα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει αξιοποιώντας την σημαντική ευρωπαϊκή του εμπειρία. Και έχει απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεται ότι η αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, είναι μια εθνική αποστολή. Τα χιόνια, οι σεισμοί , οι κακοκαιρίες και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζεται πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών.
Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας και εσείς και τα στελέχη που κλήθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί των δικών σας ημερών. Ο υπουργός αναγνώρισε λοιπόν, ότι πράγματι έγιναν λάθη ως προς τη διαχείριση της Αττικής Οδού και θα σας το πω ευθέως πως η Αττική Οδός θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα από ότι έκλεισε, προφανώς, και αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού, όμως, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό Κράτος αλλά η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοικτό και δεν κατάφερε να το κάνει, στην δε πορεία φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του χιονιού, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι – συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα έριχνε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας καις τα Βόρεια Προάστεια» και πρόσθεσε πως «εάν είχαμε την δυνατότητα να έχουμε μια τέτοια πρόβλεψη προφανώς και θα είχαμε κλείσει την Πόλη από την Κυριακή το βράδυ, όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Συνεπώς δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους αλλά ήταν ζήτημα αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε στην διάθεσή μας. Αυτά τα δεδομένα είχαμε και αυτές τις κινήσεις κάναμε»
Ο κ. Μητσοτάκης όμως είπε στον κ. Τσίπρας πως «έχω για να καταλήξω και επί του οργισμένου ύφους που πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας, να κάνω δύο παρατηρήσεις Η πρώτη, έχω εντοπίσει μια εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε τέτοια καν δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρισιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν, ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς, λοιπόν, κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες. Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε Και τέλος, επειδή για μια ακόμα φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη με την ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, έστω και εάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα».
Α. Τσίπρας: Σε δύσκολες στιγμές, στην κυβέρνησή μου, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο τη συγνώμη, και παραιτήθηκαν υπουργοί
Σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ρώτησε από ποιον θα αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι στην Κατεχάκη και στη Μαραθώνος. Στη θέση της κυβέρνησης για τις ευθύνες της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού, καθώς και στις “προκλητικές αιχμές”, όπως είπε, του κ. Μητσοτάκη “ότι εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρία, λέω ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, και δεν μπορεί, ιδίως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να διαμεσολαβεί, προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι “οφείλατε, αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας, που τυγχάνει και νομικός σύμβουλός σας, για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή για τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επανερχόμενος στις συσκέψεις που έγιναν παρουσία περιφερειαρχών και υπουργών, ανέφερε ιδιαίτερα τον κ. Σκέρτσο λέγοντας ότι “άρα το Μαξίμου συντόνιζε στην ουσία” και επανέλαβε ότι είναι αδιανόητο να λέει η κυβέρνηση ότι “δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά
Κλείνοντας τη δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε δύσκολες στιγμές, στην κυβέρνησή μου, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο τη συγνώμη, και παραιτήθηκαν υπουργοί. Όταν ζήτησα από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που είχε παραιτηθεί το ίδιο βράδυ, να μείνει στη θέση του, ώστε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός, την άλλη μέρα είπατε (κ. Μητσοτάκη) και με τουήτ ότι “δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις”».
“Θα πληρώσετε τώρα, με το ίδιο νόμισμα, τα δικά σας καμώματα, τη δική σας κριτική και στάση, που είχατε ως αντιπολίτευση. Εδώ είμαστε όλοι, και κρινόμαστε για το τι λέγαμε και τι πράτταμε” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
K. Μητσοτάκης: Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα του υπενθύμισε ότι «η συμφωνία των Αττικών Διαδρομών να αποζημιώσουν με 2.000 ευρώ κάθε όχημα του αυτοκινητοδρόμου, δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει. Ούτε αναιρεί, προφανώς, την δυνατότητα του Κράτους να διερευνήσει τις ευθύνες του παραχωρησιούχου και να προβεί και αυτό σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον»
Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε πως «νόμος της Ν.Δ. είναι η δυνατότητα του Κράτους να διεκδικήσει από τον παραχωρισιούχο αποζημίωση σε περίπτωση που ο δρόμος μείνει κλειστός»
Για τις δύο συσκέψεις που έγιναν και τη μη τήρηση Πρακτικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ξέρετε πως δεν τηρούνται Πρακτικά σε αυτές τις συσκέψεις – και έρχεστε και λέτε ποιος έχει δίκιο εδώ πέρα- η Αττική Οδός μήπως; – παίρνοντας το μέρος της εταιρίας- ή το Υπουργείο και όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν σε αυτή την σύσκεψη. Αλλά δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της; Γιατί παραιτήθηκε; Εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί συμφώνησαν να δώσουν 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο; Δεν είναι αυτή η πιο απτή αναγνώριση της ευθύνης του δρόμου για την απίστευτη ταλαιπωρία υπεβλήθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας;» και επανέλαβε «μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία όταν αυτή είναι σαφές ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό που συνέβη»
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: «δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη ούτε για το Μάτι, ούτε για την Μάνδρα. Αναλάβατε κάποιους μήνες μετά, σε μια ερώτηση που σας έγινε στην ΔΕΘ την πολιτική ευθύνη. Συγνώμη, όμως δεν ζητήσατε ποτέ. Και δεν είχα καμία πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα και σε ένα συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση και θα την στιγματίζει για πολλά χρόνια ακόμα. Όμως, θέλω να επαναλάβω, επειδή μας μιλάτε για το ήθος και το ύφος της εξουσίας, ότι η κριτική την οποία σας ασκήσαμε δεν ΄ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε τη ζωή σε πάνω από 100 συμπολίτες μας, γιατί δεν είχατε το 112, ότι δεν προφτάσατε να κάνετε την εκκένωση.
Πραγματικά ήταν μια τραγωδία που σίγουρα θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν ήταν γι’ αυτό η κριτική. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν γι’ αυτό το άθλιο σώου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί και βγαίνατε σε ζωντανή σύνδεση και λέγατε πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να απεμπολήσετε την ευθύνη σας και τις επόμενες ημέρες μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες από τους δήθεν δορυφόρους του κ. Παππά για το πως αυτό ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας το οποίο στιγματίσθηκε και ενεγράφη στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Και κατέληξε ο πρωθυπουργός: «Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για το πως πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Η συγνώμη είναι η αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά από πλευράς κυβέρνησης, έγινε από τον πρωθυπουργό, έγινε από τον υπουργό. Σας είπα ξεκάθαρα ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα και πως θα μπορούσαμε να είχαμε παρέμβει πιο γρήγορα για να κλείσουμε την Αττική Οδό. Είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός την επόμενη φορά δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που θα του δώσουν ότι δήθεν υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά κ.λ.π. θα το ψάξει και οφείλει να το ψάξει περισσότερο γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Αλλά θέλω κ. Τσίπρα να σας θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα Πολιτική Προστασία δεν υπήρχε στη χώρα, η Πολιτική προστασία στεγαζόταν σε ένα κτήριο το οποίο μάλλον θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτή ήταν η Πολιτική Προστασία που μας παραδώσατε.
Εμείς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και με το Νίκο Χαρδαλιά που έκανε ένα σπουδαίο έργο και στο πεδίο και στην προετοιμασία το πρόγραμμα Αιγίς και έχουμε σήμερα την δυνατότητα να έχουμε στην διάθεσή μας 1,7 δισ ευρώ για να αποκτήσουμε επιτέλους τις υποδομές αλλά και την τεχνογνωσία και τις διαδικασίες ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα που προέρχονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και επειδή είμαστε μια σεισμογενής χώρα και θα κληθούμε με βεβαιότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε κάποιους μεγάλους σεισμούς. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας, όπως το κάνουμε πάντα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει ο ελληνικός λαός μια πολιτική προστασία που να είναι αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».