Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Live

Στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή την διαχείριση της κακοκαιρίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή, που αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους όχι μόνο για το ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας, αλλά εφ’ όλης της ύλης.

Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Κικίλιας: Η παράταξη της ΝΔ βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες

«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται», τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην «παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ».

«Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. «Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη», τόνισε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας επιμέρους αναφορά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

«Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές “βόμβες”, όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν», ανάφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους, γιατί ανέκαθεν η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα», ενώ συμπλήρωσε ότι «από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία».

Αναφερόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως «απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων και δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον».

 

Μηταράκης: Πολιτική απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Για πολιτική απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και θα αναδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ.

«Βρίσκεστε σε πανικό και προσπαθείτε επικοινωνιακά να διαχειριστείτε τις ζοφερές μέρες που περνάει ο ελληνικός λαός», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε μια απλή -όπως την χαρακτήρισε- χιονόπτωση, αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα φύγει μέσα στην αρρώστια και τον θάνατο, όπως ο Τραμπ».

«Για φούσκα επιτελικό κράτος», έκανε λόγο ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Πάντως, χαρακτήρισε άσφαιρη πολιτική κίνηση, την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σε μια εποχή που τα θύματα της πανδημίας υπερβαίνουν τα 100 σε καθημερινή βάση.

«Η συγγνώμη είναι ένα εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης και είναι σημαντικότερη από την παραίτηση και την αντικατάσταση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Τρία ερωτήματα προς τον υπουργό, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας του να εξηγήσει αν μετείχε στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, αν αληθεύει ότι η Αττική Οδός ζήτησε να απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων και αν τηρήθηκαν πρακτικά από τις κρίσιμες συσκέψεις.

Κόντρα Σκέρτσου – Ραγκούση στη Βουλή: «Η συγνώμη σημαντικότερη από την παραίτηση»

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

 

Κόντρα για τη συγνώμη της κυβέρνησης προς τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία είχαν στη Βουλή, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Ραγκούσης.

«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης είναι σημαντικότερη από την παραίτηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως όσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας μας πλήγωσαν. «Οφείλουμε μια συγνώμη στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά κι ένα ευχαριστώ στα Σώματα Ασφαλείας και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, που πολέμησαν επί πέντε ημέρες για να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε και σημείωσε πως η συγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση όσων δεν πήγαν καλά.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οδύρεται ότι δεν είχαμε νεκρούς στις φυσικές καταστροφές, αλλά στην πανδημία κι αυτό είναι υποκρισία.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης τον κάλεσε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα ιστοσελίδας σχετικά με όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη πριν την έλευση της κακοκαιρίας.

«Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα, έχει βγει ΔΤ για το ποιοι συμμετείχαν σε συσκέψεις, δεν έχει κριθεί απολύτως τίποτα σε σχέση με αυτά που διημείφθησαν σύσκεψη, και δεν εφαρμόστηκαν με ευθύνη Αττικής Οδού», απάντησε ο Άκης Σκέρτσος.

«Το επιτελικό κράτος είναι όχι άλλη Μάντρα κι όχι άλλο Μάτι και πάει πολύ όταν η κυβέρνηση σας με θύματα και την γνωστή τραγική κατάσταση που βιώσαμε όλοι από τις φονικές πυρκαγιές, ζητάει ανερυθρίαστα πρακτικά συνεδριάσεων… Δεν μπορούμε να δεχθούμε, από τους ανθρώπους και την κυβέρνηση που με τα έργα τους κατέστρεψε μια χώρα», ανέφερε από την πλευρά της κι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

«Βρίσκεστε σε πανικό και προσπαθείτε επικοινωνιακά να διαχειριστείτε τις ζοφερές μέρες που περνάει ο ελληνικός λαός», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε μια απλή -όπως την χαρακτήρισε- χιονόπτωση, αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα φύγει μέσα στην αρρώστια και τον θάνατο, όπως ο Τραμπ».

«Για φούσκα επιτελικό κράτος», έκανε λόγο ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Πάντως, χαρακτήρισε άσφαιρη πολιτική κίνηση, την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σε μια εποχή που τα θύματα της πανδημίας υπερβαίνουν τα 100 σε καθημερινή βάση.

 

Τρία ερωτήματα προς τον υπουργό, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας του να εξηγήσει αν μετείχε στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, αν αληθεύει ότι η Αττική Οδός ζήτησε να απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων και αν τηρήθηκαν πρακτικά από τις κρίσιμες συσκέψεις.

«Δεν υπάρχει στραβή στην βάρδια υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Κρινόμαστε όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η συγγνώμη ακούστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και πως η κυβέρνηση διδάσκεται από τα λάθη της.

Με την φράση «η ΝΔ έχει στενοχωρήσει πολύ κόσμο που την πίστευε πολύ, αλλά εγώ δεν είμαι οπορτουνιστής για να συμμαχήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ», τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αποφεύγοντας πάντως,να αποκαλύψει τι θα πράξει κατά την αυριανή ψηφοφορία.

«Η ΝΔ χρειάζεται έναν ηχηρό κώδωνα κινδύνου και πιστεύω ότι μπορώ να την ωφελήσω ως φωνή αφύπνισης», ανέφερε ο κ. Μπογδάνος, ο οποίος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο «παρών» και στην καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Ευθύνες στην Αττική Οδό

Ευθύνες στην Αττική Οδό θα αποδώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για το γεγονός στο κομμάτι της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

«Σε 20 ημέρες από σήμερα θα έχουμε το πόρισμα», είπε ο Υπουργός Υποδομών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε νομικό πλαίσιο απόδοσης ευθυνών στους παραχωρησιούχους. Επεσήμανε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση που πέφτει στη χώρα, σε ευκαιρία για την ίδια.

«Στη μακρά κοινοβουλευτική μου θητεία, πρώτη φορά βλέπω πρόταση δυσπιστίας να κατατίθεται με αφορμή τον χιονιά και αιτία τις δημοσκοπήσεις και το συνέδριο ενός κόμματος», σχολίασε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στη διαχείριση της κακοκαιρίας, η βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι «ναι δεν πετύχαμε, ότι οι αδυναμίες ήταν τεράστιες, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι συγγνώμες είναι ειλικρινείς και ότι εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε την πολιτική προστασία».

«Η μόνη συγγνώμη που μπορείτε να ζητήσετε είναι να προκηρύξετε τώρα εκλογές», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά με τη φράση του Κώστα Καραμανλή: « Μη ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».