Γ. Οικονόμου: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την απότομη πτώση των κρουσμάτων

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την λήξη της προθεσμίας για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί -όπως είπε- συγκρατημένη αισιοδοξία».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού, ενώ διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες» και γι’ αυτό πρόσθεσε «οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές». Όπως είπε, «η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Ο» και της «Δ»- συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο» και είναι χαρακτηριστικό- πρόσθεσε- ότι «ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα προς την επιτροπή βήματα χαλάρωσης των μέτρων όπως η επιστροφή της μουσικής τόνισε ότι «θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής που είμαι σίγουρος ότι θα σταθμίσει τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της και αντίστοιχα θα αποφασίσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι» και σημείωσε ότι «επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «σημαντικό» το γεγονός ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί, υπογράμμισε ότι «σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν» και απηύθυνε πρόσκληση σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί «να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό, όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση».

Αφού επανέλαβε ότι «προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος θα εφαρμοστεί στο απόλυτο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι:

-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία τους «τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες, ούτε για την ορθότητα της απόφασης, ούτε για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους προκειμένου να έχουμε δια ζώσης λειτουργιά της εκπαίδευσης».

«Τη περασμένη Δευτέρα -πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων- ανιχνεύτηκαν περίπου 15 χιλ. κρούσματα, την Τρίτη 9,5 χιλ. και την Πέμπτη 6,5 χιλ.. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο.

Αν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε: «Φαίνεται ανάγλυφα για άλλη μια φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα αποδείχθηκε περίτρανα με πόση επιστημοσύνη και σεβασμό στη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία σχεδιάσαμε τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Προχωράμε με σχέδιο, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνικο-οικονομική ζωή».