Γ. Οικονόμου: Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας

Με τρεις τρόπους θα γίνει η διαχείριση των αρρυθμιών που είναι απολύτως αναμενόμενες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στα σχολεία.

Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στην αναδιάταξη δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες με βάση το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχουν οι Διευθύνσεις, ο δεύτερος σε νέες προσλήψεις όπου σήμερα προχώρησαν οι πρώτες 850 – όπως είπε- “και θα ακολουθήσουν και άλλες”, ενώ πάντα υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης που είναι άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι διενεργήθηκαν μέχρι χθες τεστ σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, «έγινε ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού από αυτούς που έχει γίνει μέχρι τώρα», όπως είπε και πρόσθεσε: «Έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί 15.547 κρούσματα. Τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν βρεθεί θετικά, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Άρα κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού».

Όσον αφορά τη δωρεάν διανομή των self test, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε:

  • Να δοθούν έως χθες περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλ. σε 1.342.000 δικαιούχους.
  • Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ, της τάξης του 90%, όταν όλες τις προηγούμενες φορές το maximum που φτάναμε ήταν το 70% και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανταπόκρισή της στο νέο πρωτόκολλο.
  • Για πρώτη φορά παρέλαβαν έως και χθες self test σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους».

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα self test και σε αυτούς διατέθηκαν από τις Σχολικές Μονάδες σήμερα το πρωί, οι οποίες είχαν πάρει έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριζόμασταν τα προβλήματα αυτά».

«Άλλωστε μετά και από τις ενέργειες εφοδιασμού που έγιναν χθες το βράδυ και που θα συνεχίσουν να γίνονται υπολογίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στις σχολικές μονάδες από τον απαιτούμενο για να καλυφθούν όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα δωρεάν self test», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ένα πρωτόκολλο που λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας της υγείας των μαθητών,των εκπαιδευτικών κτων οικογενειών τους».

« Όπως η χώρα μας, έτσι και όλη η Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία. Εμείς έχουμε έναν εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο που προφυλλάσει τα παιδιά, αλλά και την κοινωνία από την εκτεταμένη διασπορά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτοί είναι οι όροι που προχωράμε στην δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης και με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να πάνε τα πράγματα καλά»

Ερωτηθείς για το εάν μετά την λήξη της ισχύος των μέτρων που είχαν ληφθεί στις γιορτές θα επιστρέψει π.χ η μουσική ή θα παραταθούν τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την Τετάρτη υπάρχει καινούργια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. «Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της οι οποίες θα ανακοινωθούν έγκαιρα», τόνισε

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό».

Όπως είπε, «πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ -περίπου 190 σημεία καθημερινά σε όλη τη χώρα- αλλά και στα Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν εκατομμύρια self test, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ήδη για την διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR test έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 320 εκατ».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Ο ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εντελώς δωρεάν πάνω από 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR test, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει σε δομές του Ε.Σ.Υ. και φυσικά η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη
  • Παράλληλα, από τον Απρίλιο έως το τέλος του 2021 δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 86.400.000 self test σε πάνω από 7.660.000 συμπολίτες μας.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος της μέριμνας και το εύρος της επιμελητείας που χρειάστηκε για να φτάσουμε σε αυτό το μέγεθος ελέγχων.

Αναφερόμενος τέλος στο Ε.Σ.Υ, τόνισε:

«Παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «O» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορονοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.»

Όπως είπε:

  • Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο Ε.Σ.Υ. από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid, πέρα από τις 300 που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα.
  • Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.
  • Στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.
  • Οι μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

«Σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας έτσι και στο Ε.Σ.Υ. -πολύ περισσότερο θα έλεγα για το Ε.Σ.Υ.- είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε με μελετημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις, κάνοντας πάντοτε έγκαιρα τις απαιτούμενες προσαρμογές για να απαντάμε στην δυναμική της πανδημίας όπως χρειάζεται», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.