Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού απέδωσε - Αν χρειαστεί θα την επεκτείνουμε (Video)

Στο ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς και στην επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία από αύριο, Δευτέρα 10/1, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, ο κ. Οικονόμου δήλωσε, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Κυριακής, ότι η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων.

Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: «15% δεν έχει παραλάβει τα τεστ»

Πολλές είναι οι φωνές,ωστόσοσο, που κάνουν λόγο για απροετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης. Στο θέμα της προμήθειας των τεστ κορωνοϊού αναφέρθηκε και με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

«Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία, όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη ποσοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο», σημείωσε. ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που συνέχισε: «Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».

Οικονόμου: Πιθανή η επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.