Ανακοινώσεις νέων μέτρων από τον Θ. Πλεύρη στις 17:30 - Άμεση η εφαρμογή τους

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής «Όμικρον» και αξιολόγησης των μέτρων που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού. Από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα εξαρτηθεί  και το ποια ακριβώς επιπλέον μέτρα  θα ληφθούν και μάλιστα πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς η Όμικρον επελαύνει, όπως  δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος στις 17:30 σήμερα Δευτέρα 27/12/21, αναμένεται να κάνει και τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης της επιτροπής.

Ο αρχικός σχεδιασμός όριζε τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, όπως μας είχε εισηγηθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αλλά, όπως είχαμε πει εξ αρχής, περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι και στο πλαίσιό της αποτιμάται η κατάσταση των τελευταίων δύσκολων και πολύ επιβαρυμένων επιδημιολογικά  4-5 ημερών τόσο στο σκέλος των κρουσμάτων όσο και στο σκέλος της τήρησης των μέτρων, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά, αν χρειαστεί - Τα σενάρια

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι μένουμε στο αρχικό σενάριο που είχαμε πει, δηλαδή για μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά. Αν χρειαστούν, όμως, παραπάνω περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, θα συμβεί και αυτό. Εξήγησε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν τη βραδινή διασκέδαση και τα γήπεδα. Δεν εξετάζεται, προς το παρόν, καμία αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων. Είναι τρία τα επίπεδα αναφορικά με τους περιορισμούς στη διασκέδαση, είπε ο κ. Πλεύρης. «Δεν λέω ότι θα αποφασιστούν και τα τρία, θα εισηγηθεί η Επιτροπή».

Τα επίπεδα αυτά έχουν να κάνουν με το ωράριο, τη μουσική, τους καθιστούς-όρθιους και τις μετρικές αποστάσεις. Αυτό είναι το πακέτο που εξετάζεται στη διασκέδαση. Δεν μας ανησυχεί τόσο η εστίαση, αλλά κυρίως η βραδινή διασκέδαση.

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης είναι τα γήπεδα. Ενώ στα σινεμά και στα θέατρα φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα και δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, στα γήπεδα, δυστυχώς, παρόλο που μπαίνει και η Αστυνομία και κάνει έλεγχο εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα, οπότε εκεί σίγουρα θα υπάρχουν παρεμβάσεις. Τέλος, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες, όπως είπε, φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας, ενώ με την τηλεργασία θα υπάρξει αποσυμφόρηση σε εργασιακούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.